Wykonanie
Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na
dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji
dyniowego puree i do wyrabiania ciasta.

Składniki na spód:3 szkl.
mąki pszennej0 , 5 szkl. puree z dyni50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
cukru0,5 szkl.
mleka + 2 łyżki
sos pomidorowyDodatki :
szpinakczosnekser fetasuszone pomidoryZe świeżych
drożdży zrobić rozczyn (wymieszać
drożdże +
mleko + 2 łyżki
mąki +
cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą
mąkę, puree z dyni, dodać
sól,
oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę
mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić. Ułożyć w formie. Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8-10 min. W tym czasie można pokroić dodatki. Moja była ze
szpinakiem,
suszonymi pomidorami,
fetą.Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry
mozzarelli. Pieczemy całość ok. 15 min.