ßßß Cookit - przepis na Pizza na dyniowym spodzie.

Pizza na dyniowym spodzie.

nazwa

Wykonanie

Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji dyniowego puree i do wyrabiania ciasta.
Składniki na spód:
3 szkl. mąki pszennej
0 , 5 szkl. puree z dyni
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
sos pomidorowy
Dodatki :
szpinak
czosnek
ser feta
suszone pomidory
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić. Ułożyć w formie. Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8-10 min. W tym czasie można pokroić dodatki. Moja była ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą.
Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli. Pieczemy całość ok. 15 min.
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2013/11/pizza-na-dyniowym-spodzie.html