ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

DROŻDŻOWE BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

nazwa

Wykonanie

Pogoda się spaskudziła, a ja dziś na blogu wspominam weekend który upłynął pod znakiem muzyki i bułeczek ze szpinakiem. Zachęcam Was do spróbowania, promienie słońca na pewno się jeszcze pojawią wraz z plenerowym spędzaniem czasu. W takim przypadku na pewno dobrze będzie mieć pod ręką takie bułeczki :-) Przepis znalazłam tu, ale oczywiście poddałam go własnym modyfikacjom ;-)
Na około 12 sztuk:
25 g drożdży
3,5 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
300 g szpinaku (może być mrożony)
80 g sera feta
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 żółtko
Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i 1 łyżkę mąki - zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Na rozgrzaną oliwę z suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-bueczki-ze-szpinakiem-i-feta.html