Wykonanie
Wszyscy lubią pizzę. Jeśli ktoś
mówi, że nie, kłamie;) Nie da się za nią nie przepadać. Może
mieć tyle wersji, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moja to pizza na cienkim cieście, tym razem nie pełnoziarnistym, z
mąki typu 00, z
sosem pomidorowym,
szpinakiem i
serem taleggio. Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie trochę nietypowa, bo to połączenie dodatków nie jest specjalnie często wykorzystywane. A szkoda, bo jest wyjątkowo udane. Smaki równoważą się i uzupełniają, a efekt jest naprawdę niezły! Polecam na niedzielny obiad :)
- 200g
mąki do pizzy- 7g
drożdży instant- szczypta
soli- 140ml ciepłej
wody- 1 łyżka
oliwy + do posmarowania- 100ml
przecieru pomidorowego-
sól,
pieprz- 2 garści
szpinaku (ok. 30g)- 125g
sera taleggio1) Wymieszać
mąkę,
drożdże i
sól w dużej misce.2) Zrobić wgłębienie, wlać
wodę i
oliwę i wymieszać.3) Przełożyć ciasto na posypany
mąką blat i wyrabiać ok. 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.4) Przełożyć do posmarowanej
oliwą miski, przykryć folią i odstawić na 25 minut.5) Po tym czasie podzielić ciasto na pół i uformować dwie okrągłe lub owalne pizze (ok. 25cm).6) Przełożyć na posmarowaną
oliwą blachę i posmarować
przecierem pomidorowym.7) Posypać odrobiną
soli i
pieprzu, rozłożyć
szpinak, a na nim kawałki taleggio.8) Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 18 minut.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal