ßßß Cookit - przepis na Pizza ze szpinakiem i taleggio

Pizza ze szpinakiem i taleggio

nazwa

Wykonanie

Wszyscy lubią pizzę. Jeśli ktoś mówi, że nie, kłamie;) Nie da się za nią nie przepadać. Może mieć tyle wersji, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moja to pizza na cienkim cieście, tym razem nie pełnoziarnistym, z mąki typu 00, z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem taleggio. Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie trochę nietypowa, bo to połączenie dodatków nie jest specjalnie często wykorzystywane. A szkoda, bo jest wyjątkowo udane. Smaki równoważą się i uzupełniają, a efekt jest naprawdę niezły! Polecam na niedzielny obiad :)
- 200g mąki do pizzy
- 7g drożdży instant
- szczypta soli
- 140ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania
- 100ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 garści szpinaku (ok. 30g)
- 125g sera taleggio
1) Wymieszać mąkę, drożdże i sól w dużej misce.
2) Zrobić wgłębienie, wlać wodę i oliwę i wymieszać.
3) Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać ok. 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4) Przełożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć folią i odstawić na 25 minut.
5) Po tym czasie podzielić ciasto na pół i uformować dwie okrągłe lub owalne pizze (ok. 25cm).
6) Przełożyć na posmarowaną oliwą blachę i posmarować przecierem pomidorowym.
7) Posypać odrobiną soli i pieprzu, rozłożyć szpinak, a na nim kawałki taleggio.
8) Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 18 minut.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2013/10/pizza-ze-szpinakiem-i-taleggio.html