ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo czekoladowy

Tort orzechowo czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tort orzechowo czekoladowy to wspaniały torcik na święta. Łatwy w wykonaniu w miarę kaloryczny… Na tort składa się biszkopt orzechowy oraz przepyszny delikatny czekoladowy mus . Torcik udekorowałam wiśniami w rumie. Jeśli nie lubicie owoców w torcie możecie je pominąć. Właściwie to wiśnie miały również powędrować do środka tortu ale mi się zapomniało.
Inspiracją do tortu była wizyta u fryzjera. Moja znajoma fryzjerka, Polka jak ja, która a pro pos nawija bez przystanku weszła na temat tortów. Jej ulubiony to tort czekoladowy z mnóstwem orzechów, cudownie przystrojony. Nabrałam ochoty na takie słodkości, szczególnie po takiej płomiennej tortowej debacie. Tort upiekłam z połowy porcji…taki na raz!
Składniki: na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm
Biszkopt orzechowy
3 jajka
50 g mąki pszennej
1½ łyżeczki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 g czekolady
50 g cukru pudru
50 g orzechów laskowych, zmielonych + 25 g do dekoracji
Mus czekoladowy
150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
3 żółtka
1 białko
50 g cukru pudru
350 ml śmietanki
Dodatkowo
125 ml mocnej herbaty, do nasączenia
mały słoiczek wiśni w syropie do dekoracji
wiórki czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Zmielone orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
Wymieszaj mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą.
Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników.
Dno okrągłej foremki wyłóż pergaminem, a boki posmaruj masłem. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut ( przy podwójnej porcji 10 minut dłużej). Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Z ostudzony biszkoptu wytnij 3 placki.
Przystąp do robienia czekoladowego musu. Żółtka ubij z cukrem na parze. Dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia. Ostudź.
Ubij pianę i śmietankę. Po kolei dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj ręcznie bardzo delikatnie.
Przełóż biszkopt musem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki tortu masą. Resztę czekoladowego musu przełóż do szprycy i udekoruj tort. Brzegi tortu i środek wierzchu obsyp uprażonymi, zmielonymi orzechami. Udekoruj tort wiśniami i czekoladowymi wiórkami.
Polecane przepisy
Tort makowy z kremem cytrynowym
Świąteczny tort cappuccino
Tort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Tort malinowy mus
Źródło:http://codojedzenia.pl/tort-orzechowo-czekoladowy