ßßß
Inspiracją do tortu była wizyta u fryzjera. Moja znajoma fryzjerka, Polka jak ja, która a pro pos nawija bez przystanku weszła na temat tortów. Jej ulubiony to tort czekoladowy z mnóstwem orzechów, cudownie przystrojony. Nabrałam ochoty na takie słodkości, szczególnie po takiej płomiennej tortowej debacie. Tort upiekłam z połowy porcji…taki na raz!
Składniki: na okrągłą foremkę o średnicy 20 cmBiszkopt orzechowy3 jajka50 g mąki pszennej1½ łyżeczki kakao½ łyżeczki proszku do pieczenia25 g czekolady50 g cukru pudru50 g orzechów laskowych, zmielonych + 25 g do dekoracjiMus czekoladowy150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej3 żółtka1 białko50 g cukru pudru350 ml śmietankiDodatkowo125 ml mocnej herbaty, do nasączeniamały słoiczek wiśni w syropie do dekoracjiwiórki czekolady do dekoracjiWykonanie:Zmielone orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.Wymieszaj mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą.Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników.Dno okrągłej foremki wyłóż pergaminem, a boki posmaruj masłem. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut ( przy podwójnej porcji 10 minut dłużej). Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Z ostudzony biszkoptu wytnij 3 placki.Przystąp do robienia czekoladowego musu. Żółtka ubij z cukrem na parze. Dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia. Ostudź.Ubij pianę i śmietankę. Po kolei dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj ręcznie bardzo delikatnie.Przełóż biszkopt musem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki tortu masą. Resztę czekoladowego musu przełóż do szprycy i udekoruj tort. Brzegi tortu i środek wierzchu obsyp uprażonymi, zmielonymi orzechami. Udekoruj tort wiśniami i czekoladowymi wiórkami.
Polecane przepisyTort makowy z kremem cytrynowymŚwiąteczny tort cappuccinoTort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i BlogerówTort malinowy mus