Wykonanie
Tort
orzechowo czekoladowy to wspaniały torcik na święta. Łatwy w wykonaniu w miarę kaloryczny… Na tort składa się
biszkopt orzechowy oraz przepyszny delikatny
czekoladowy mus . Torcik udekorowałam
wiśniami w
rumie. Jeśli nie lubicie
owoców w torcie możecie je pominąć. Właściwie to
wiśnie miały również powędrować do środka
tortu ale mi się zapomniało.

Inspiracją do
tortu była wizyta u fryzjera. Moja znajoma fryzjerka, Polka jak ja, która a pro pos nawija bez przystanku weszła na temat
tortów. Jej ulubiony to tort
czekoladowy z mnóstwem
orzechów, cudownie przystrojony. Nabrałam ochoty na takie słodkości, szczególnie po takiej płomiennej tortowej debacie. Tort upiekłam z połowy porcji…taki na raz!

Składniki: na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm
Biszkopt orzechowy3
jajka50 g
mąki pszennej1½ łyżeczki
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
czekolady50 g
cukru pudru50 g
orzechów laskowych, zmielonych + 25 g do dekoracji
Mus czekoladowy150 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej3
żółtka1
białko50 g
cukru pudru350 ml
śmietankiDodatkowo125 ml mocnej
herbaty, do nasączeniamały słoiczek
wiśni w
syropie do dekoracjiwiórki
czekolady do dekoracjiWykonanie:Zmielone
orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.Wymieszaj
mąkę z
orzechami,
proszkiem do pieczenia,
kakao i startą
czekoladą.Oddziel
żółtka od
białek i ubij z
cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z
białek na sztywno. Połącz delikatnie
żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników.Dno okrągłej foremki wyłóż pergaminem, a boki posmaruj
masłem. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz
biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut ( przy podwójnej porcji 10 minut dłużej). Wyjmij
biszkopt z piekarnika i ostudź. Z ostudzony
biszkoptu wytnij 3 placki.Przystąp do robienia
czekoladowego musu.
Żółtka ubij z
cukrem na parze. Dodaj roztopioną
czekoladę i zmiksuj do połączenia. Ostudź.Ubij pianę i
śmietankę. Po kolei dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj ręcznie bardzo delikatnie.Przełóż
biszkopt musem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki
tortu masą. Resztę
czekoladowego musu przełóż do szprycy i udekoruj tort. Brzegi
tortu i środek wierzchu obsyp uprażonymi, zmielonymi
orzechami. Udekoruj tort
wiśniami i czekoladowymi wiórkami.

Polecane przepisyTort makowy z kremem
cytrynowymŚwiąteczny tort
cappuccinoTort
serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i BlogerówTort malinowy mus