Wykonanie
Składniki
Biszkopt orzechowy:6
jajek (L) lub 7 (M)2/3 szklanki (100 g)
mąki pszennej1 łyżka gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
czekolady mlecznej1 szklanka
cukru pudru (100 g)100 g zmielonych
orzechów laskowych*Mus z
mlecznej czekolady:2 łyżeczki
żelatyny300 g
mlecznej czekolady750 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)Nasączenie:250 ml mocnej
herbaty z
cytryną (można połączyć z
alkoholem np.
likierem z
orzechów laskowych - frangelico).Dodatkowo do przełożenia (opcjonalnie):1 i 1/2
gruszki gotowanej w
syropie (gotowych z puszki lub własne z tego przepisu) ewentualnie powidła
gruszkowe (można zrobić własne).Dekoracja:50 g mielonych i uprażonych
orzechów laskowychwiórki z
mlecznej czekolady (kilka kostek)Przygotowanie
Biszkopt orzechowy:Wyjąć
jajka z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej, oddzielić
żółtka od
białek. Przygotować
orzechy. Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki posmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mąkę pszenną przesiać do miski razem z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodać startą
czekoladę i wymieszać.
Żółtka ubijać z połową
cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. Na koniec zmiksować z ostudzonymi
orzechami laskowymi. W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę
cukru pudru, cały czas ubijając przez około 5 minut, aż powstanie lśniąca piana.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Następnie połączyć z mieszanką
mąki i
kakao, przesiewając ją bezpośrednio do masy, najlepiej w 3 partiach, krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając szpatułką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 30 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.Mus z
mlecznej czekolady:
Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki
wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce). 400 ml
śmietanki zagotować w rondelku. Resztę
śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać). Namoczoną
żelatynę podgrzewać na małym ogniu aż całkowicie się rozpuści.Zagotowaną
śmietankę odstawić z ognia, dodać
żelatynę (najpierw zahartować ją częścią
śmietanki, tzn. dodawać po łyżce
śmietankę do
żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek
śmietanki, dopiero taką "zaprawioną"
żelatynę dodać do
śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się
żelatyny.Następnie dodać roztopioną
czekoladę, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec można wstawić do lodówki w celu schłodzenia.Resztę zimnej
śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej
czekolady w 3 partiach delikatnie mieszając szpatułką.Złożenie
tortu:Pierwszy dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia (ostudzonego!) ułożyć połowę pokrojonych
gruszek lub rozsmarować 3 łyżki
konfitury gruszkowej. Przykryć 1/3 musu i położyć drugi blat
tortu. Znów skropić nasączeniem, położyć
gruszki i mus. Znów kolejny blat, nasączenie i mus po wierzchu i na boki
tortu. Wstawić do lodówki. Po około pół godzinie gdy mus zacznie sztywnieć udekorować boki zmielonymi
orzechami a wierzch wiórkami z
mlecznej czekolady. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny lub do czasu podania. Najlepiej na całą noc.Wskazówki* świeże
orzechy należy wcześniej obrać z łupin i uprażyć na patelni na średnio-małym ogniu przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Usunąć łuski (po uprażeniu część łusek sama odpadnie).
Orzechy zmielić na gładką pastę (w rozdrabniaczu lub melakserze) a następnie znów podprażyć na suchej patelni na małym ogniu co chwilę mieszając - wówczas
orzechy utracą wilgoć, podsuszą się i będą bardziej sypkie. Ostudzić i odmierzyć potrzebną ilość, 100 g do
biszkoptu i 50 g na dekorację
boków.