ßßß Cookit - przepis na Rolada kakaowa z bitą śmietaną i truskawkami.

Rolada kakaowa z bitą śmietaną i truskawkami.

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was pyszną roladę biszkoptową, tym razem z kakaowym biszkoptem. Bita śmietana i truskawki, które niestety już u mnie się kończą, to dla mnie jeden z ulubionych smaków lata.
Przepis na rewelacyjny biszkopt kakaowy znalazłam u Gosikr76 . Przepis poprostu rewelacyjny. Biszkopt wychodzi puszysty mięciutki i idealnie się skomponował z nadzieniem.
Nadzienie natomiast to już taka mała improwizacja.
Polecam gorąco :)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
600 g śmietany kremówki (użyłam 36%)
1 1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny
niecałe 1/2 szklanki wrzącej wody
Z tej ilości nadzienia zostało mi jeszcze trochę do dekoracji.
Ponadto:
t ruskawki -ok. 1/2 kg
wiórki strtej na grubych oczkach czekolady
parę jagód
pozostały krem do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Całe jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie gęsta i biała. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę (użyłam dużą blaszkę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min.
Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozsotawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy powoli sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie całkowicie wystudzoną żelatynę. Żelatynę również dodajemy powoli, cały czas miksując.
Część truskawek kroimy w kosteczkę. Kilka sztuk zostawiłam do dekoracji na wierzch.
Roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na biszkopcie bitą śmietanę. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu.
Na śmietanę układamy pokrojone truskawki. Zawijamy roladę, układając ją tak by łączenie znajdowało się od spodu.
Resztą kremu i owocami dekorujemy roladę.
Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.
Smacznego :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/rolada-kakaowa-z-bita-smietana-i.html