Wykonanie
Dziś mam dla Was pyszną roladę
biszkoptową, tym razem z
kakaowym biszkoptem.
Bita śmietana i
truskawki, które niestety już u mnie się kończą, to dla mnie jeden z ulubionych smaków lata.Przepis na rewelacyjny
biszkopt kakaowy znalazłam u Gosikr76 . Przepis poprostu rewelacyjny.
Biszkopt wychodzi puszysty mięciutki i idealnie się skomponował z nadzieniem.Nadzienie natomiast to już taka mała improwizacja.Polecam gorąco :)
Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru pudru3 czubate łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:600 g
śmietany kremówki (użyłam 36%)1 1/2 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z połowy
cytryny2 łyżki
żelatynyniecałe 1/2 szklanki wrzącej
wodyZ tej ilości nadzienia zostało mi jeszcze trochę do dekoracji.Ponadto:t
ruskawki -ok. 1/2 kgwiórki strtej na grubych oczkach
czekoladyparę
jagódpozostały krem do dekoracjiPiekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.Całe
jajka ubijamy z
cukrem aż masa będzie gęsta i biała. Suche składniki, czyli
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
kakao,
proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę (użyłam dużą blaszkę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min.Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę wysypaną
cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący
biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozsotawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno. Dodajemy powoli
sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie całkowicie wystudzoną
żelatynę.
Żelatynę również dodajemy powoli, cały czas miksując.Część
truskawek kroimy w kosteczkę. Kilka sztuk zostawiłam do dekoracji na wierzch.Roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na
biszkopcie bitą śmietanę. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu.Na
śmietanę układamy pokrojone
truskawki. Zawijamy roladę, układając ją tak by łączenie znajdowało się od
spodu.Resztą kremu i
owocami dekorujemy roladę.Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.Smacznego :)