Wykonanie
Składniki
Biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru pudru (100 g)85 g
mąki pszennej3 płaskie łyżki gorzkiego
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia65 g zmielonych
orzechów laskowych*40 g
masła + do posmarowania
boków tortownicy
Mus czekoladowy:300 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30%300 g
mlecznej czekoladyWierzch:100 g
mlecznej czekolady z orzechami laskowymi70 ml
śmietanki słodkiej 18% z kartonika lub 30% kremówkiPrzygotowanie
Biszkopt:
Jajka ocieplić
jajka w temperaturze pokojowej. Rozpiąć obręcz tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, na dnie położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz (papierem wykładamy więc samo dno). Boki tortownicy posmarować
masłem.Przygotować
orzechy.
Mąkę dwukrotnie przesiać do miski razem z
kakao i
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Żółtka ubić z połową
cukru pudru na puszystą i jasną masę (minimum 8 minut). W drugiej misce ubić na sztywno
białka, w połowie ubijania zacząć stopniowo dodawać
cukier puder cały czas ubijając do czasu aż piana będzie sztywna i błyszcząca (około 6 minut).
Masło roztopić i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do ubitych
żółtek dodać ostudzone mielone
orzechy i wymieszać. Następnie dodać
białka (w 3 partiach) za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką.Na koniec dodać mieszankę
mąki z
kakao (również w 3 partiach), za każdym razem mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, uważając aby piana jak najmniej opadła. Z ostatnią 3 partią
mąki dodać ostudzone
masło.Masę wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 blaty.
Mus czekoladowy:200 ml
śmietanki kremówki wlać do rondelka i zagotować. Resztę
śmietanki (100 ml) wlać do naczynia do ubijania i wstawić do zamrażarki na 15 minut w celu szybkiego schłodzenia. Zagotowaną
śmietankę odstawić z ognia i dodać do niej połamaną na kawałeczki
czekoladę. Mieszając roztopić. Ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. Zimną
śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie połączyć z ostudzoną
czekoladą, mieszając delikatnie łyżką. Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny lub do czasu aż mus trochę zesztywnieje.Dolny
biszkopt umieścić z powrotem w tortownicy, wyłożyć na niego mus, przykryć drugim krążkiem
biszkoptu.Wierzch:Zagotować
śmietankę, odstawić z ognia. Dodać połamaną
czekoladę i mieszając roztopić. Wyłożyć na wierzch ciasta,
orzechy dając pośrodku, wstawić do lodówki na około pół godziny lub do czasu podania.Wskazówki* świeże
orzechy należy wcześniej obrać z łupin i uprażyć na patelni na średnio-małym ogniu przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Usunąć łuski (po uprażeniu część łusek sama odpadnie).
Orzechy zmielić na gładką pastę (w rozdrabniaczu lub melakserze) a następnie znów podprażyć na suchej patelni na małym ogniu co chwilę mieszając - wówczas
orzechy utracą wilgoć, podsuszą się i będą bardziej sypkie. Ostudzić i odmierzyć potrzebną ilość - 65 g.Blaty ciasta można nasączyć
likierem z
orzechów laskowych Frangelico.