Wykonanie
Mojego
męża bardzo fascynował suflet kiedy oglądaliśmy różne kulinarne programy - skąd tyle krzyku, strachu. Postanowił sam sprawdzić i upiec suflet... Efekt widać na zdjęciu :)Składniki:250 g ciemnej
czekolady150 g
cukru pudru50 g miękkiego
masła5
jajek (250 g)
śmietanka kremówka 30% do dekoracji
kakao do dekoracji
masło do posmarowania foremek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żółtka ubić na parze z 1 łyżką
cukru pudru i miękkim
masłem.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania utrwalić pozostałym
cukrem pudrem i ubijać dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.Utartą masę
żółtkową połączyć z ciepłą
czekoladą. Stopniowo dodawać ubitą pianę z
białek, cały czas delikatnie mieszać.Foremki posmarować
masłem. Przygotowaną masę
czekoladową nałożyć do 2/3 wysokości.Suflet piec w piekarniku nagrzanym 180 ° C przez 15 min.
Śmietanę schłodzić, ubić i schować do lodówki.Przed podaniem udekorować
bitą śmietaną i posypać
kakao.Smacznego :)