ßßß
Mojego męża bardzo fascynował suflet kiedy oglądaliśmy różne kulinarne programy - skąd tyle krzyku, strachu. Postanowił sam sprawdzić i upiec suflet... Efekt widać na zdjęciu :)Składniki:250 g ciemnej czekolady150 g cukru pudru50 g miękkiego masła5 jajek (250 g)śmietanka kremówka 30% do dekoracjikakao do dekoracjimasło do posmarowania foremekCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić na parze z 1 łyżką cukru pudru i miękkim masłem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania utrwalić pozostałym cukrem pudrem i ubijać dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.Utartą masę żółtkową połączyć z ciepłą czekoladą. Stopniowo dodawać ubitą pianę z białek, cały czas delikatnie mieszać.Foremki posmarować masłem. Przygotowaną masę czekoladową nałożyć do 2/3 wysokości.Suflet piec w piekarniku nagrzanym 180 ° C przez 15 min.Śmietanę schłodzić, ubić i schować do lodówki.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.Smacznego :)