ßßß Cookit - przepis na Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Na ostatnich zakupach zakupiłam kokilki i postanowiłam zrobić suflet. W związku z tym, iż robiłam pierwszy raz tak dostojny deser skorzystałam z gotowego przepisu i nie dodawałam nic od siebie. Suflety przepięknie wyrosły, choć po wyjęciu troszkę opadły, ale to nie przeszkadzało w smaku i jedzeniu.
Gdzieś w necie znalazłam stare przysłowie: "goście czekają na suflet, ale suflet nie czeka na nikogo!" Suflet podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu!
SKŁADNIKI:
250 g gorzkiej czekolady
50 g masła
250 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
5 jajek
2 łyżki kakao
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i schować w misie do lodówki. Żółtka ubić z łyżką cukru pudru. Białka w osobnej misie ubić na sztywną pianę na końcu ubijania dodać cukier puder. Ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W między czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (garnuszek z połamaną na kostki czekoladą włożyć do dużego garnka z gorącą wodą). Żółtka połączyć z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą i stopniowo w trakcie mieszania dodać pianę z białek. Masę delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Kokilki wysmarować masłem, i nałożyć masę do 2/3 wysokości.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.
Źródło inspiracji: http://www.kuron.com.pl
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/12/suflet-czekoladowy.html