Wykonanie
Na ostatnich zakupach zakupiłam kokilki i postanowiłam zrobić suflet. W związku z tym, iż robiłam pierwszy raz tak dostojny deser skorzystałam z gotowego przepisu i nie dodawałam nic od siebie. Suflety przepięknie wyrosły, choć po wyjęciu troszkę opadły, ale to nie przeszkadzało w smaku i jedzeniu.Gdzieś w necie znalazłam stare przysłowie: "goście czekają na suflet, ale suflet nie czeka na nikogo!" Suflet podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu!SKŁADNIKI:250 g
gorzkiej czekolady50 g
masła250 ml
śmietany 30%150 g
cukru pudru5
jajek2 łyżki
kakaoSchłodzoną
śmietanę ubić na sztywno i schować w misie do lodówki.
Żółtka ubić z łyżką
cukru pudru.
Białka w osobnej misie ubić na sztywną pianę na końcu ubijania dodać
cukier puder. Ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W
między czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (garnuszek z połamaną na kostki
czekoladą włożyć do dużego garnka z gorącą
wodą).
Żółtka połączyć z ciepłą, rozpuszczoną
czekoladą i stopniowo w trakcie mieszania dodać pianę z
białek. Masę delikatnie wymieszać z ubitą
śmietaną. Kokilki wysmarować
masłem, i nałożyć masę do 2/3 wysokości.Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.
Źródło inspiracji: http://www.kuron.com.pl