ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Witam po krótkiej przerwie spowodowanej chorobą. Niestety grypa żołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;)
A teraz do rzeczy;)
Przez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;)
Składniki:
1 litr śmietanki kremówki 36 %
3- 4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywno. Następnie do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, kolejno dodać drugą łyżkę i znowu mieszać. Gdy mieszanka żelatyny z bitą śmietaną będzie gładka cały czas miksując, stużkiem wlewać mieszankę do bitej śmietany.
Składniki biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do białek dodać cukier i ciągle miksować, następnie dodać żółtka wymieszać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt upuścić z wysokości 60 cm i pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/01/tort-czekoladowy-z-bita-smietana.html