Wykonanie
Witam po krótkiej przerwie spowodowanej chorobą. Niestety grypa żołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;)A teraz do rzeczy;)Przez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to
czekoladowe biszkopty przełożone
bitą śmietaną, motyw Kraina
Lodu:) O to co mi wyszło;)
Składniki:1 litr
śmietanki kremówki 36 %3- 4 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej
wody i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie
żelatynę rozpuścić w mikrofali bądź w kąpieli
wodnej. Kremówkę wraz z
cukrem ubić na sztywno. Następnie do
żelatyny dodać łyżkę
bitej śmietany, dokładnie wymieszać, kolejno dodać drugą łyżkę i znowu mieszać. Gdy mieszanka
żelatyny z
bitą śmietaną będzie gładka cały czas miksując, stużkiem wlewać mieszankę do
bitej śmietany.Składniki
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki
kakao2/3 szklanki
mąki pszennejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno. Do
białek dodać
cukier i ciągle miksować, następnie dodać
żółtka wymieszać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą
mąkę oraz
kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie
biszkopt upuścić z wysokości 60 cm i pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.Smacznego ;)