Wykonanie
Kilka dni temu ukazał się na codojedzenia przepis na wytrawną tartę z
boczkiem i
szpinakiem. Kolej na słodką tartę. Mój najnowszy przepis to
tarta migdałowa z
gruszkami .
Migdały dominują.
Migdały w spodzie do tarty i
migdałowe nadzienie. Jak to się
mówi, dobrego nigdy nie za dużo.

W odróżnieniu od innych tart szczególnie tarty owocowej z kruszonką,
tarta migdałowa musi dobrze ostygnąć przed pokrojeniem, a i smakuje na zimno o niebo lepiej. Jeśli planujecie gości to spokojnie możecie upiec tartę dzień wcześniej.
Tarta to również temat przepisu miesiąca w lutym. Czekam na Wasze ulubione przepisy na tarty. Mogą to być tarty wytrawne jak i te słodkie.
Tarta migdałowa z
gruszkamiSkładniki: na foremkę o średnicy 26 cmCiasto na tartę180 g
mąki pszennej80 g
cukru25 g grubo zmielonych
migdałówszczypta
soli100 g
masła, zimnego1
żółtkoNadzienie do tarty100 g
masła, miękkiego80 g
cukru130 g zmielonych
migdałów3
jajka1 łyżeczka
waniliowego cukru2 dojrzałe
gruszki1 łyżka
brązowego cukruszczypta zgniecionego
kardamonuWykonanie:Zacznij od
spodu tarty. Zimne
masło,
mąkę, zmielone
migdały, szczyptę
soli i
cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj
żółtko i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC(termoobieg) przez 10 minut.Przygotuj masę
migdałową.
Cukier i ekstrakt
waniliowy utrzyj z
masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym
jajku stale ucierając. Na koniec wsyp zmielone
migdały i wymieszaj. Wyłóż masę
migdałową na podpieczony spód.
Gruszki przekrój na pół i oczyść z szypułek i gniazdek. Natnij je ale nie do końca, aby można było utworzyć wachlarz. Ułóż
gruszki na
masie migdałowej, posyp
cukrem i
kardamonem.Piecz tartę na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź przed krojeniem.

Polecane przepisyChrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodamiCo z tym rabarbarem?Słodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówekSłodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiPyszna
tarta waniliowa z
truskawkami