ßßß
W odróżnieniu od innych tart szczególnie tarty owocowej z kruszonką, tarta migdałowa musi dobrze ostygnąć przed pokrojeniem, a i smakuje na zimno o niebo lepiej. Jeśli planujecie gości to spokojnie możecie upiec tartę dzień wcześniej.Tarta to również temat przepisu miesiąca w lutym. Czekam na Wasze ulubione przepisy na tarty. Mogą to być tarty wytrawne jak i te słodkie.
Tarta migdałowa z gruszkamiSkładniki: na foremkę o średnicy 26 cmCiasto na tartę180 g mąki pszennej80 g cukru25 g grubo zmielonych migdałówszczypta soli100 g masła, zimnego1 żółtkoNadzienie do tarty100 g masła, miękkiego80 g cukru130 g zmielonych migdałów3 jajka1 łyżeczka waniliowego cukru2 dojrzałe gruszki1 łyżka brązowego cukruszczypta zgniecionego kardamonuWykonanie:Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj żółtko i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC(termoobieg) przez 10 minut.Przygotuj masę migdałową. Cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku stale ucierając. Na koniec wsyp zmielone migdały i wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód.Gruszki przekrój na pół i oczyść z szypułek i gniazdek. Natnij je ale nie do końca, aby można było utworzyć wachlarz. Ułóż gruszki na masie migdałowej, posyp cukrem i kardamonem.Piecz tartę na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź przed krojeniem.
Polecane przepisyChrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodamiCo z tym rabarbarem?Słodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówekSłodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjamiPyszna tarta waniliowa z truskawkami