ßßß
Tarta to takie wdzieczne ciasto, bo mozna sklecic na poczekaniu. Tak własnie było z tarta dyniowa, ktora niedawno upiekłam. A wszystko zaczeło sie od tego, ze kupiłam dynie, ktora bylam zmuszona wykorzystac bardzo szybko. Wiec najpierw byla babka czekoladowa z dynia, pozniej placki z dynia, a teraz czas na słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami .
Składniki:12 porcjiCiasto kruche na tarte100 g masła, miękkiego180g mąki pszenne4 łyżki cukru1 łyżka zimnej wodyNadzienie do tarty250g sera ricotta4 jaja3 dl puree z dyni1 ½ dl cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka extraktu waniliowego½ łyżeczki cynamonu100g pistacji, waga nieobraneWykonanie:Zacznij od spodu do tarty. Wymieszać wszystkie składniki i zagniec lekko ciasto. Wyloz ciastem okragla foremke o średnicy 26 cm i ruchomym dnie. Brzeg ciasta obloz paskami folii aluminiowej. Wstaw formeke do lodówki na conajmniej 30 minut. Podpiecz spod w piekarniku nagrzanym na 200 ° C, zaledwie 5 minut.Ubij jaja z cukrem i wanilje na puszysto. Trzepaczka wmieszaj ser ricotta, cynamon, mąke ziemniaczana i dynie.Wyloz nadzieniena podpieczony wczesniej spod tarty.Posyp tarte posiekanymi pistacjami.Piecz tarte w piekarniku na 150 ° C (termoobieg), około 45 minut.

Polecane przepisyPyszna tarta waniliowa z truskawkamiTarta kruszonkowa z makiem i owocamiChrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodamiKrajanka kremowa Pani Walewska