Wykonanie
Tarta to takie wdzieczne ciasto, bo mozna sklecic na poczekaniu. Tak własnie było z
tarta dyniowa, ktora niedawno upiekłam. A wszystko zaczeło sie od tego, ze kupiłam
dynie, ktora bylam zmuszona wykorzystac bardzo szybko. Wiec najpierw byla babka czekoladowa z
dynia, pozniej placki z
dynia, a teraz czas na słodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjami .

Składniki:12 porcjiCiasto kruche na tarte100 g
masła, miękkiego180g
mąki pszenne4 łyżki
cukru1 łyżka zimnej
wodyNadzienie do tarty250g
sera ricotta4
jaja3 dl puree z dyni1 ½ dl
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka extraktu
waniliowego½ łyżeczki
cynamonu100g
pistacji, waga nieobraneWykonanie:Zacznij od
spodu do tarty. Wymieszać wszystkie składniki i zagniec lekko ciasto. Wyloz
ciastem okragla foremke o średnicy 26 cm i ruchomym dnie. Brzeg ciasta obloz paskami folii aluminiowej. Wstaw formeke do lodówki na conajmniej 30 minut. Podpiecz
spod w piekarniku nagrzanym na 200 ° C, zaledwie 5 minut.Ubij
jaja z
cukrem i
wanilje na puszysto. Trzepaczka wmieszaj
ser ricotta,
cynamon,
mąke ziemniaczana i
dynie.Wyloz nadzieniena podpieczony wczesniej
spod tarty.Posyp tarte posiekanymi
pistacjami.Piecz tarte w piekarniku na 150 ° C (termoobieg), około 45 minut.



Polecane przepisyPyszna
tarta waniliowa z
truskawkamiTarta kruszonkowa z
makiem i
owocamiChrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodamiKrajanka kremowa Pani Walewska