ßßß Cookit - przepis na Przepyszne, najlepsze..crumble z jabłkami

Przepyszne, najlepsze..crumble z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Całe dzieciństwo mieszkałam w zagłębiu jabłkowym, nic więc dziwnego, że uwielbiam właśnie te owoce. Szarlotka jest moim ulubionym ciastem, a jabłkowe crumble to po prostu najlepszy deser pod słońcem.
M. zajadał się twierdząc, że jest idealne, a nadzienie smakuje jak to z ciastek z McDonalda.
Crumble jabłkowe powstało z modyfikacji przepisu Nigelli Lawson na crumble z rabarbarem.
Koniecznie musicie spróbować, jestem pewna, że nie pożałujecie :)
Potrzebujemy:
4 średnie jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
150 g mąki pszennej
110 g masła (zimnego)
1/2 szklanki cukru
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy i łyżkę masła. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy rozpuści się masło dodajemy pół szklanki wody i 2 łyżki cukru. Gotujemy około 3 minut cały czas mieszając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W miseczce rozcieramy mąkę z pokrojonym w kostkę masłem. Dodajemy pół szklanki cukru i mieszamy widelcem (lekko rozcierając). Powstałą kruszonkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego (na jabłka).
Pieczemy w piekarniku w 190 C przez 35 minut (kruszonka powinna zbrązowieć).
Najlepsze na ciepło :)
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2016/01/crumblejablkowe.html