Wykonanie
Całe dzieciństwo mieszkałam w zagłębiu
jabłkowym, nic więc
dziwnego, że uwielbiam właśnie te
owoce. Szarlotka jest moim ulubionym
ciastem, a
jabłkowe crumble to po prostu najlepszy deser pod słońcem.M. zajadał się twierdząc, że jest idealne, a nadzienie smakuje jak to z
ciastek z McDonalda.Crumble
jabłkowe powstało z modyfikacji przepisu Nigelli Lawson na crumble z
rabarbarem.Koniecznie musicie spróbować, jestem pewna, że nie pożałujecie :)
Potrzebujemy:4 średnie
jabłka2 łyżki
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wody150 g
mąki pszennej110 g
masła (zimnego)1/2 szklanki
cukruJabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy
cynamon, ekstrakt
waniliowy i łyżkę
masła. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy rozpuści się
masło dodajemy pół szklanki
wody i 2 łyżki
cukru. Gotujemy około 3 minut cały czas mieszając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.W miseczce rozcieramy
mąkę z pokrojonym w kostkę
masłem. Dodajemy pół szklanki
cukru i mieszamy widelcem (lekko rozcierając). Powstałą kruszonkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego (na
jabłka).Pieczemy w piekarniku w 190 C przez 35 minut (kruszonka powinna zbrązowieć).Najlepsze na ciepło :)Smacznego!