ßßß
Klasyka - pyszne szarlotkowe nadzienie z rodzynkami pod warstwą kruszonki. Crumble najlepsze jest na ciepło, ale także na zimno ma swoich zwolenników ;-). Deser prosty i szybki, z dużą ilością jabłek, porcja familijna. Polecam na jesienne podwieczorki!Składniki na kruszonkę:200 g mąki pszennej135 g masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiW naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Nadzienie jabłkowe:1 kg jabłek odmiany szarlotkowej*1 łyżka cukru1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii1 łyżeczka cynamonupół szklanki rodzynkówJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Formę owalną o przekątnych: 30 i 22 cm wysmarować masłem. Do formy przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie jabłkowe w środku będzie się wyraźnie gotowało i bulgotało. Wyjąć z piekarnika; można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox.Smacznego :-).