Wykonanie
Przepis ten zamieszczony jest na portalu, w którym dodaje także swoje przepisy.Bardzo spodobał mi się, a autorką owego przepisu jest Doraa .Zmieniłam go troszkę, podałam inaczej i w składnikach pokombinowałam.Ujęła mnie jego prostota, a w smaku jest rewelacyjny. Zrobiłam go w miseczkach, aby każdy miał porcję gotową.(bez krojenia) Staram się czasem maksymalnie uprościć.Tutaj prościej się nie da ;-)Zabrałam miseczki z Crumble w podróż do Warszawy - o niej (ponieważ kulinarnie), już niebawem...
Składniki:
Jabłka - 4 lub 5 sztuk
cynamon -1 łyżka do
jabłekcukier do
jabłek- 2 łyżkiKruszonka
cynamon - 1 łyżeczka do kruszonki
cukier do kruszonki - 100 gram
masło - 100gram
mąka pszenna - 200 gram
masło do natłuszczenia miseczek*z tej ilości wyszły mi 4sztWykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać do nich
cynamon,
cukier - wymieszać.Przełożyć do natłuszczonych miseczekTeraz kruszonka(Jestem zauroczona prostotą wykonania - dziękuje Doraa:). Rozpuścić
masło, wsypać
mąkę do miski,dodać
cynamon i
cukier. Dodajcie rozpuszczone
masło wymieszajcie.Kruszonka sama się
zrobi - proste prawda? Zasypać
jabłka kruszonką wstawić do nagrzanego piekarnika przykryte folią aluminiową do około 200*C, w ten sposób piec plus ,minus 15 minut, po tym czasie ściągnąć folie i zarumienić - około 5 minut)
Smacznego!