Wykonanie
Szarlotka o wyjątkowym słodkim smaku, bez konieczności zagniatania ciasta. Szybko się ją robi, a smakuje rewelacyjnie :)

Składniki (na tortownicę o średnicy ok 24 cm):- 1 szklanka
mąki pszennej bądź tortowej- 1 szklanka
kaszy manny- 3/4 szklanki
cukru- 1 kg
jabłek- 100 g zimnego
masła- 4 łyżek
cynamonuPrzygotowanie:Suche składniki (
mąkę,
cukier i
kaszę mannę) dokładnie mieszamy ze sobą.

Tortownicę smarujemy odrobiną
masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy. Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego
masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości
jabłek przekładamy do tortownicy.

Wierzch posypujemy 2 łyżkami
cynamonu.

Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g
masła i reszta
jabłek wraz z 2 łyżkami
cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego
masła. I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.


Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od Anetki :)