Wykonanie
Jesień to czas
jabłek. Niestety, pomimo tego, iż bardzo lubię
jabłka z przyczyn zdrowotnych nie
mogę ich jeść na surowo... Na szczęście w wersji pieczonej są jak najbardziej dozwolone :) Na ten przepis trafiłam całkiem przypadkiem, leżał sobie zapomniany w jakiejś starej książce. Przyznam, że podeszłam do niego dość sceptycznie, ale oczywiście musiałam spróbować :) Nie zawiodłam się :) Smakuje wyśmienicie, jest idealnie kruchy i aromatyczny :) Musicie go spróbować :)przepis na tortownicę o średnicy 23cm
1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
maki pszennejpół szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia120g
masłacynamon1,5 kg
jabłekW misce wymieszaj
kaszę,
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia, całość wymieszaj.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno szklanki wysyp szklankę składników suchych, wyrównaj wierzch, a następnie wyłóż na to 1/2
jabłek, posyp je delikatnie
cynamonem. Następnie wyłóż kolejną szklankę
mąki,
jabłek i ponownie szklankę
mąki. Na wierzch ciasta wyłóż
masło starte na tarce o grubych oczkach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)