ßßß
Składniki :1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka kaszy manny1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg jabłek typu champion1 pełna łyżeczka cynamonu150 g zimnego masłaDodatkowo:tortownica o średnicy 26 cmSposób przygotowania:Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie e sobą wymieszać, następnie podzielić na 3 części.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć na nie połowę jabłek, posypać 1/2 łyżeczki cynamonu. Na warstwę jabłek równomiernie rozprowadzić drugą część suchych składników, następnie wyłożyć resztę jabłek i posypać pozostałą częścią składników suchych.Masło ścierać na dużych oczkach tarki jarzynowej, równomiernie rozprowadzić je na wierzchu ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut, u mnie bez termoobiegu.