ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Składniki na tortowniecę 24 cm:
210 g kaszy manny (1 szklanka)
180 g mąki pszennej (1 szklanka)
180 g cukru (1 szklanka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1,2 kg jabłek szara reneta
zmrożone masło
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ścieramy na grubych oczkach. Jabłka doprawiamy cynamonem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 masy suchej, na to nakładamy połowę jabłek. Następnie przysypujemy kolejną częścią masy suchej, nakładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią suchej masy. Na wierzch ciasta dajemy starte masło.
Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/szarlotka-sypana