Wykonanie
Składniki na tortowniecę 24 cm:210 g
kaszy manny (1 szklanka)180 g
mąki pszennej (1 szklanka)180 g
cukru (1 szklanka)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1,2 kg
jabłek szara renetazmrożone
masłoWykonanie:Suche składniki mieszamy ze sobą:
mąkę,
kaszę,
cukier i
proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy ścieramy na grubych oczkach.
Jabłka doprawiamy
cynamonem.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 masy suchej, na to nakładamy połowę
jabłek. Następnie przysypujemy kolejną częścią masy suchej, nakładamy
jabłka i zasypujemy ostatnią częścią suchej masy. Na wierzch ciasta dajemy starte
masło.Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.