ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

piątek, 21 Wrzesień 2012, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »
Przepis inny niż zazwyczaj, niczego się nie zagniata, nie uciera ani nie miksuje. Mieszamy suche składniki i wsypujemy do formy przekładając warstwami jabłek, a na górę ścieramy masło. Dopóki nie ukroiłam pierwszego kawałka, nie wierzyłam że coś z tego wyjdzie
Ciasto ma fantastyczną chrupiącą skorupkę i jeszcze nie raz je upiekę. Polecam!
Przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki .
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, możemy dać mniej)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
szczypta cynamonu
3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja pokroiłam w bardzo cienkie talarki).
Spód tortownicy o średnicy 23 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Smacznego.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/szarlotka-sypana