ßßß
Biszkopt:4 jajka210g cukru pudru66g mąki ziemniaczanej66g mąki pszennejPrzełożenie:300ml śmietanki kremówki250g sera Ricottapół szklanki cukru pudru150g mrożonych truskawek zmiksowanychNasączenie:pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytrynyMasa cukrowa : 500g czerwonej masy cukrowej200g biłaej masy cukrowej200g miękkiego masła2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.Krem:Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.Przełożenie:Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.Dekoracja masą cukrową:Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.Z białej masy wykonać wstążkę i kokardkę.Smacznego :)