ßßß
Składniki:Biszkopt:4 jajka210g cukru pudru66g mąki ziemniaczanej66g mąki pszennejMasa:300ml śmietanki kremówki250g sera Ricottapół szklanki cukru pudrupuszka brzoskwiń w syropieNasączeniepół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytrynyMasa cukrowa :500g na obłożenie tortu + ok 300g na dekoracje.Tortownica o średnicy 20cmPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.Krem:Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać.Przełożenie:Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej. Na masę ułożyć połowę brzoskwiń. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłozyć resztę kremu śmietanowo-serowego i ułożyć resztę brzoskwiń.przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.Dekoracja masą cukrową:Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.Z pozostałej masy wykonać dekorację wedle uznania :)Życzę smacznego