ßßß
Upiekłam tartę z jabłkami w stylu rustykalnym. Jabłka podsmażyłam lekko na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Szybka i łatwa w wykonaniu tarta z jabłkami, którą w ten sam sposób można upiec nawet z innymi owocami. Idealne ciasto do kawy !Rustykalna tarta z jabłkamiSkładniki:Ciasto na tartę300 ml mąki pszennej3 łyżki cukru130 g zimnego masła2 łyżki zimnej wodyszczypta soliNadzienie z jabłek4 łyżki cukru700 g jabłek4 łyżki cukru1 łyżka masła1 łyżeczka cynamonu
Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. Posiekaj zimne masło z mąką, dodaj cukier, sól i wodę i palcami zagnieć delikatnie ciasto. Nie zagniataj zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.Rozpuść masło na patelni. Dodaj cukier i cynamon. Poczekaj aż cukier się stopi i wtedy włóż pokrojone jabłka. Smaż jabłka przez 3 minuty. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek na pergaminie. Przenieś placek na płaską blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku, zostawiając odkryte brzegi, około 5 cm. Teraz zawiń brzegi i włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 20- 25 minut. Tarta powinna być lekko zrumieniona. Upieczoną tartę posyp cukrem pudrem.Polecane przepisyPyszna szarlotka orzechowa z papierówekPyszna tarta waniliowa z truskawkamiSłodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjamiTarta jagodowa z kruszonki