Wykonanie
Aż się nie chce wierzyć, że już pojawiły się pierwsze
jabłka. Papierówki to moje ulubione
jabłka z dzieciństwa. Lekko kwaskowate i bardzo soczyste jabłuszka, po proste idealne na placek z
jabłkami .

Upiekłam tartę z
jabłkami w stylu rustykalnym.
Jabłka podsmażyłam lekko na
maśle z dodatkiem
cukru i
cynamonu. Szybka i łatwa w wykonaniu
tarta z
jabłkami, którą w ten sam sposób można upiec nawet z innymi
owocami. Idealne ciasto do
kawy !Rustykalna
tarta z
jabłkamiSkładniki:Ciasto na tartę300 ml
mąki pszennej3 łyżki
cukru130 g zimnego
masła2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie z
jabłek4 łyżki
cukru700 g
jabłek4 łyżki
cukru1 łyżka
masła1 łyżeczka
cynamonu
Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. Posiekaj zimne
masło z
mąką, dodaj
cukier,
sól i
wodę i palcami zagnieć delikatnie ciasto. Nie zagniataj zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.Rozpuść
masło na patelni. Dodaj
cukier i
cynamon. Poczekaj aż
cukier się stopi i wtedy włóż pokrojone
jabłka. Smaż
jabłka przez 3 minuty. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek na pergaminie. Przenieś placek na płaską blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku, zostawiając odkryte brzegi, około 5 cm. Teraz zawiń brzegi i włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 20- 25 minut.
Tarta powinna być lekko zrumieniona. Upieczoną tartę posyp
cukrem pudrem.Polecane przepisyPyszna szarlotka orzechowa z papierówekPyszna
tarta waniliowa z
truskawkamiSłodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiTarta jagodowa z kruszonki