Wykonanie
Składniki:225g
mąki pszennej140g zimnego
masła6 łyżek zimnej
wodyszczypta
soli3 duże
jabłka0,5 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Umyte i obrane
jabłka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z odrobiną
wody i
cynamonem ok. 10 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia.W misce wymieszać
mąkę ze szczyptą
soli. Dodać posiekane
masło i wymieszać dłońmi aż zaczną przypominać okruchy
chleba. Wtedy dodać
wodę i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg i rozłożyć w blaszce (ma pokryć dno i boki). Na cieście rozłożyć podsmażone
jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim
jabłka. Ciasto ponakłuwać żeby nie pękało. Piec w rozgrzanym do 200 ° C piekarniku ok. 20 minut. Można posypać
cukrem pudrem.
Moje troszkę się rozwaliło ale i tak było pyszne : )