ßßß

Zostałam poproszona przez moją przyjaciółkę o ciasto szybkie, bezproblemowe, "zwyczajne", kwintesencję lata. Dodatkowo z kruszonką. Ciasto smakowało i dużym i małym. Owoce trzymały fason i nie opadały na dno, zostając na swoim miejscu tuż pod kruszonką.Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak, który znalazłam na blogu mojewypieki, którego autorka - Dorotus napisała, że jest najlepsze (w domyśle - z ciast ucieranych) - a jak ona pisze, że jest najlepsze, to ufam jej opinii. Ciasto jest miękkie, maślane, łatwe do wykonania. Podpisuję się pod tym.Składniki:200 g masłaszczypta soli160 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka (użyłam 5 w rozmiarze M)200 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*łyżeczka mielonego cynamonu (dałam od siebie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Dlatego wyjmuję się z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę (użyłam końcówek jak do ubijania białek). Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm (użyłam tortownicy o średnicy ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia**. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Ja kruszonkę posypałam jeszcze dodatkowo cynamonem, bo śliwki lubią się z tą przyprawą.Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. (ja piekłam godzinę).Kruszonka:Składniki:150 g mąki pszennej100 g masła, schłodzonego50 g cukru pudruWykonanie:Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.* ciasto wspaniale piecze się również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto; ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka**papier do pieczenia gniotę w rękach - zwijając go w kulkę, a następnie rozwijając, dzięki temu papier, choć wygląda na wysłużony, łatwo wykłada się w blasze, nie odkształca ciasta swoimi zagięciami i sztywnością