Wykonanie
Zostałam poproszona przez moją przyjaciółkę o ciasto szybkie, bezproblemowe, "zwyczajne", kwintesencję lata. Dodatkowo z kruszonką. Ciasto smakowało i dużym i małym.
Owoce trzymały
fason i nie opadały na dno, zostając na swoim miejscu tuż pod kruszonką.Przepis pochodzi z książki "Ciasta,
ciastka i takie tam" Agaty
Królak, który znalazłam na blogu mojewypieki, którego autorka - Dorotus napisała, że jest najlepsze (w domyśle - z ciast ucieranych) - a jak ona pisze, że jest najlepsze, to ufam jej opinii. Ciasto jest miękkie, maślane, łatwe do wykonania. Podpisuję się pod tym.Składniki:200 g
masłaszczypta
soli160 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka (użyłam 5 w rozmiarze M)200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1 łyżeczka (5 ml)
proszku do pieczenia600 g dowolnych
owoców (np.
truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*łyżeczka mielonego
cynamonu (dałam od siebie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Dlatego wyjmuję się z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę (użyłam końcówek jak do ubijania
białek). Dodać szczyptę
soli, dalej ucierając. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm (użyłam tortownicy o średnicy ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia**. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć
owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Ja kruszonkę posypałam jeszcze dodatkowo
cynamonem, bo
śliwki lubią się z tą
przyprawą.Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. (ja piekłam godzinę).Kruszonka:Składniki:150 g
mąki pszennej100 g
masła, schłodzonego50 g
cukru pudruWykonanie:Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć
między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę
mąki.* ciasto wspaniale piecze się również z
mrożonymi owocami -
owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w
mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto; ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka**papier do pieczenia gniotę w rękach - zwijając go w kulkę, a następnie rozwijając, dzięki temu papier, choć wygląda na wysłużony, łatwo wykłada się w blasze, nie odkształca ciasta swoimi zagięciami i sztywnością