Wykonanie
Śledzie! Bardzo lubię marynowane
śledzie ale moja rodzinka za nimi nie przepada. Ograniczam się więc do okresu świątecznego i robię kilka rodzai
śledzi w mniejszych ilościach, żeby nacieszyć się ich smakiem na cały rok.

W tegorocznym adwencie planuję zorganizować kilka małych przyjęć dla przyjaciół. Bardzo mi się podoba szwedzka tradycja adwentowa. Tutaj praktycznie święta zaczynają się z pierwszym adwentem. Pracodawcy organizują tak zwany julbord czyli stół świąteczny, znajomi odwiedzają się wzajemnie i zapraszają na świąteczne przysmaki. Szwedzi mogą być uważani za trochę zimny naród, ale jeśli chodzi o święta to naprawdę starają się spotkać z przyjaciółmi, a święta przeznaczyć już tylko dla rodziny. Więc mamy już pierwszy tydzień adwentu za nami i wielkie ucztowanie trwające ponad miesiąc rozpoczęte.Trzeba rozłożyć swoje siły i jeść według możliwości. Na szwedzkim świątecznym
stole jest mnóstwo potraw, które je się w małych porcjach. Wspaniałe przekąski ze
śledzi, köttbullar, cielęca galareta ( zimne nóżki),
jarmuż,
sałatka z
buraków, pasztet gęsi, świąteczna
szynka …mnóstwo, mnóstwo przysmaków, które w tym roku postaram się Wam przedstawić, bynajmniej te, które jeszcze nie prezentowałam na blogu. Dzisiaj
śledzie zaprawione
curry z dodatkiem
kaparów i
jabłka.Składniki:4
filety ze śledzia, solonego6 łyżek
majonezu2 łyżki crème fraiche1 łyżka posiekanych
kaparów1
jabłko pokrojonego w drobną kostkę5 cm
pora, cienko pokrojonego½ łyżki
curry w proszku½ łyżki koncentratu
jabłkowegosól do smaku
koper i
czerwony pieprz do dekoracjiWykonanie:Jeśli masz
śledzie solone namocz w zimnej wodzie. Odcedź, osusz papierowym ręczniczkiem i pokrój w kostkę.Obierz
jabłko i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj
kapary z grubsza. Pokrój cienko
pora.Wymieszaj wszystkie składniki z
majonezem, koncentratem jabfikowym i crème fraiche lub kwaśną
śmietaną, dopraw
solą. Wyłóż do miseczek i udekoruj
pieprzem i
koprem.

Polecane przepisy
Śledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiSałatka z
wędzonego łososia i
rakówTradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonymZapiekane
daktyle z
serem chèvreJeszcze jest czas!