ßßß
W tegorocznym adwencie planuję zorganizować kilka małych przyjęć dla przyjaciół. Bardzo mi się podoba szwedzka tradycja adwentowa. Tutaj praktycznie święta zaczynają się z pierwszym adwentem. Pracodawcy organizują tak zwany julbord czyli stół świąteczny, znajomi odwiedzają się wzajemnie i zapraszają na świąteczne przysmaki. Szwedzi mogą być uważani za trochę zimny naród, ale jeśli chodzi o święta to naprawdę starają się spotkać z przyjaciółmi, a święta przeznaczyć już tylko dla rodziny. Więc mamy już pierwszy tydzień adwentu za nami i wielkie ucztowanie trwające ponad miesiąc rozpoczęte.Trzeba rozłożyć swoje siły i jeść według możliwości. Na szwedzkim świątecznym stole jest mnóstwo potraw, które je się w małych porcjach. Wspaniałe przekąski ze śledzi, köttbullar, cielęca galareta ( zimne nóżki), jarmuż, sałatka z buraków, pasztet gęsi, świąteczna szynka …mnóstwo, mnóstwo przysmaków, które w tym roku postaram się Wam przedstawić, bynajmniej te, które jeszcze nie prezentowałam na blogu. Dzisiaj śledzie zaprawione curry z dodatkiem kaparów i jabłka.Składniki:4 filety ze śledzia, solonego6 łyżek majonezu2 łyżki crème fraiche1 łyżka posiekanych kaparów1 jabłko pokrojonego w drobną kostkę5 cm pora, cienko pokrojonego½ łyżki curry w proszku½ łyżki koncentratu jabłkowegosól do smakukoper i czerwony pieprz do dekoracjiWykonanie:Jeśli masz śledzie solone namocz w zimnej wodzie. Odcedź, osusz papierowym ręczniczkiem i pokrój w kostkę.Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kapary z grubsza. Pokrój cienko pora.Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, koncentratem jabfikowym i crème fraiche lub kwaśną śmietaną, dopraw solą. Wyłóż do miseczek i udekoruj pieprzem i koprem.
Polecane przepisyŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiSałatka z wędzonego łososia i rakówTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymZapiekane daktyle z serem chèvreJeszcze jest czas!