Już niedługo w Szwecji święto owoców morza . Z tej okazji postanowiłam wyszukać dla was bardzo fajny przepis na prostą w wykonaniu zimną przekąskę z krewetek . Jest to pasztecik z ciasta francuskiego wypełniony sałatką z krewetek. Ta zimna przekąska najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych krewetek, których tu w Göteborgu nie brakuje.Przepis na zimną przekąskę z krewetekSkładniki: na 20 sztuk2 arkusze ciasta francuskiego150 g świeżych krewetek, obranych1 łyżka świeżego kopru, drobno posiekanego1 dl kwaśnej, gestej śmietany2 łyżki majonezusól1 łyżka stopionego masła solonegoDo dekoracjikilka gałązek koperkuświeże krewetkiWykonanie:Ciasto francuskie nie może być grubsze niż 2 mm. Wytnij około 40 krą żków o średnicy 8 cm.Z 20 krążków wytnij pierścienie o średnicym 2 c. Te najmniejsze krą żki można upiec oddzielnie, posypując je startym parmezanem.Umieść pierścienie na dużych krążkach i wypełnij kulkami z aluminiowej folii , aby zachowac otwór podczas pieczenia.Tak przygotowane paszteciki posmaruj stopionym masłem i piecz w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 8 – 10 minut.Posiekać krewetki grubo, drobno posiekaj koperek i wymieszaj z kwaśną śmietaną i majonezem. Dopraw solą.Wypełnij ostygnięte już foremki ciasta francuskiegosałatką z krewetek i udekoruj całymi krewetkami i koperkiem.Polecane przepisyJajka w sosie tatarskimŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiLekkie sałatki -sałatka z tuńczykiemSałatka z wędzonego łososia i raków