ßßß Cookit - przepis na Zimna przekąska z krewetek

Zimna przekąska z krewetek

nazwa

Wykonanie

Już niedługo w Szwecji święto owoców morza . Z tej okazji postanowiłam wyszukać dla was bardzo fajny przepis na prostą w wykonaniu zimną przekąskę z krewetek . Jest to pasztecik z ciasta francuskiego wypełniony sałatką z krewetek. Ta zimna przekąska najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych krewetek, których tu w Göteborgu nie brakuje.
Przepis na zimną przekąskę z krewetek
Składniki: na 20 sztuk
2 arkusze ciasta francuskiego
150 g świeżych krewetek, obranych
1 łyżka świeżego kopru, drobno posiekanego
1 dl kwaśnej, gestej śmietany
2 łyżki majonezu
sól
1 łyżka stopionego masła solonego
Do dekoracji
kilka gałązek koperku
świeże krewetki
Wykonanie:
Ciasto francuskie nie może być grubsze niż 2 mm. Wytnij około 40 krą żków o średnicy 8 cm.
Z 20 krążków wytnij pierścienie o średnicym 2 c. Te najmniejsze krą żki można upiec oddzielnie, posypując je startym parmezanem.
Umieść pierścienie na dużych krążkach i wypełnij kulkami z aluminiowej folii , aby zachowac otwór podczas pieczenia.
Tak przygotowane paszteciki posmaruj stopionym masłem i piecz w temperaturze 220 ​​º C (termoobieg), około 8 – 10 minut.
Posiekać krewetki grubo, drobno posiekaj koperek i wymieszaj z kwaśną śmietaną i majonezem. Dopraw solą.
Wypełnij ostygnięte już foremki ciasta francuskiego sałatką z krewetek i udekoruj całymi krewetkami i koperkiem.
Polecane przepisy
Jajka w sosie tatarskim
Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami
Lekkie sałatki -sałatka z tuńczykiem
Sałatka z wędzonego łososia i raków
Źródło:http://codojedzenia.pl/zimna-przekaska-z-krewetek