Wykonanie
Naszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie tylko są
jajka z
wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej
miesza się cały wydrążony środek
jajka z
łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną!

Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania
jajka)Ilość porcji: 3

Składniki:4
jajka60g
wędzonego łososia1,5 łyżki
śmietanyniecała łyżeczka
masłamajonez do przybrania
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić
wędzonego łososia. W miseczce mieszamy
śmietanę,
masło oraz
łososia. Doprawiamy odrobiną
pieprzu. Nie solimy, gdyż
łosoś jest wystarczająco słony. Powstałą masę dzielimy na pół do dwóch miseczek.Wersja 1: Ugotowane
jajka przekrajamy na pół, koniecznie w skorupce. Wydrążamy środek i drobno kroimy. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy. Nakładamy farsz do skorupek i dowolnie ustrajamy.Wersja 2: Ugotowane
jajka obieramy i przekrajamy na pół. Wydrążamy samo
żółtko. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Farsz nakładamy do kieszonek i dekorujemy.Smacznego!


