ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Naszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie tylko są jajka z wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną!
Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania jajka)
Ilość porcji: 3
Składniki:
4 jajka
60g wędzonego łososia
1,5 łyżki śmietany
niecała łyżeczka masła
majonez do przybrania
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić wędzonego łososia. W miseczce mieszamy śmietanę, masło oraz łososia. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Nie solimy, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Powstałą masę dzielimy na pół do dwóch miseczek.
Wersja 1: Ugotowane jajka przekrajamy na pół, koniecznie w skorupce. Wydrążamy środek i drobno kroimy. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy. Nakładamy farsz do skorupek i dowolnie ustrajamy.
Wersja 2: Ugotowane jajka obieramy i przekrajamy na pół. Wydrążamy samo żółtko. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Farsz nakładamy do kieszonek i dekorujemy.
Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-wedzonym-ososiem.html