ßßß
Sałatkę śledziową przygotowuje się w moim rodzinnym domu tylko raz w roku, na Wigilię. Dlatego zawsze będzie mi się ona kojarzyła z tym dniem. Sałatkę robi się ze śledzi w zalewie octowej z dodatkiem kwaśnego jabłka, kiszonych ogórków, pora i cebulki. Całość polana jest sosem majonezowo-musztardowym. Sałatka ma bardzo wyrazisty smak. Polecam wielbicielom śledzia.Składniki:4 płaty śledzi w zalewie octowej2 kwaśne jabłka3 ogórki kwaszone2 pory1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki musztardy łagodnejsól, pieprzWykonanie:Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Por pokroić w talarki. Płaty śledziowe osączyć z zalewy i pokroić w kawałki. Majonez połączyć z musztardą, solą i pieprze. Wszystkie składniki włożyć do miski i zalać sosem majonezowo-musztardowym. Delikatnie wymieszać.