Wykonanie
A u nas w domu czas na maturalny
fest, na który przyjdzie około 20 osób. Dzisiaj upiekłam
między innymi sernik
chałwowo pistacjowy . Na przyjęciu będą znajomi z Pakistanu, którzy uwielbiają moje serniki. Ten sernik na pewno będzie im smakować. Wiem, bo musiałam spróbować i mi bardzo posmakował. Zaryzykowałam, bo piekłam go pierwszy raz! Wspaniały sernik !Nasz młodszy syn jest tegorocznym maturzystą. W Szwecji matura to wielkie wydarzenie i trzeba je uczcić z pompą.Maturzyści świętują na balu maturalnym, krótko przed maturalnym tak zwanym ostatnim wybiegiem ze szkoły. Dzień maturalny rozpoczyna się szampańskim śniadaniem u kogoś z klasy, następnie
pora na wspólny lunch, wszystkie klasy i nauczyciele. Kolej na wręczenie świadectw. Przed szkołą czekają znajomi. Rodzice wymachują plakatami swoich pociech w wieku dziecięcym…no czas na wybieg. Nauczyciel wywołuje po kolei klasy, które wybiegają na podium, skaczą tańczą przy głośnej muzyce. Każda klasa ma na to minutę, a
potem następuje spotkanie z bliskimi.No i oczywiście uwieńczeniem całego dnia jest parada. Olbrzymie samochody ciężarowe, które młodzież wcześniej przystroiła, krążą po
mieście przez około godziny. Na każdej ciężarówce jest disco z obsługą, a młodzież tak szaleje, że tak wielki samochód trzęsie się jak galareta. To się nazywa świętowanie!

SernikSkładniki: na okrągłą formę o średnicy 27 cmSpód do sernika100 g
ciastek digestive, zmielonych40 g
chałwy, pokruszonej, u mnie
waniliowo pistacjowa3 łyżki rozpuszczonego
masłaMasa chałwowa150 g pokruszonej
chałwy, u mnie
waniliowo pistacjowa150 ml
śmietankiMasa serowa500 g kremowego
twarogu250
mascarpone4
jajka125 ml
cukru2 ½ łyżki
ziemniaczanej mąki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktucała masa chałwowa, ostygnięta250 ml gęstej kwaśnej
śmietany + 1 łyżka
waniliowego cukru, prawdziwego
Ciastka digestive połącz z
masłem i pokruszoną
chałwą. Wyłóż formę pergaminem, spód i boki, a następnie wyłóż masę i lekko uklep. Wstaw do lodówki. W małym rondelku podgrzej
śmietankę wraz z
chałwą. Mieszaj dopóki
chałwa się nie rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Pyrzygotuj masę
serową. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Utrzyj
twaróg i
mascarpone z
ziemniaczaną mąką,
cukrem i
waniliowym ekstraktem. Ucierając dodaj po jednym
jajku, a następnie masę
chałwową. Wylej masę na spód i wygładź. Piecz sernik na 160ºC termoobieg przez 20 minut ustawiając go na brytfance wypełnionej
wodą. Aby forma nie przeciekła
owiń ją aluminiową folią. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz sernik jeszcze przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika polej go
śmietaną wymieszaną z
cukrem waniliowym. Studź sernik stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij z brytfanki jak
woda będzie chłodna. Ostudzony sernik włóż do lodówki na noc. Im lepiej schłodzony tym lepiej będzie się kroić. Gotowy sernik posyp pokruszoną
chałwą i
pistacjami.

Takim sposobem piekłam również sernik malinowy. Sernik może wyrosnąć trochę ale później opada i jest płaski jak stół.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyBoski serniczek na spodzie brownie z
malinowym musemProsty przepis na sernikSernik
dyniowy z
orzechami i
cynamonemTort
serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów