ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowo pistacjowy

Sernik chałwowo pistacjowy

nazwa

Wykonanie

A u nas w domu czas na maturalny fest, na który przyjdzie około 20 osób. Dzisiaj upiekłam między innymi sernik chałwowo pistacjowy . Na przyjęciu będą znajomi z Pakistanu, którzy uwielbiają moje serniki. Ten sernik na pewno będzie im smakować. Wiem, bo musiałam spróbować i mi bardzo posmakował. Zaryzykowałam, bo piekłam go pierwszy raz! Wspaniały sernik !
Nasz młodszy syn jest tegorocznym maturzystą. W Szwecji matura to wielkie wydarzenie i trzeba je uczcić z pompą.
Maturzyści świętują na balu maturalnym, krótko przed maturalnym tak zwanym ostatnim wybiegiem ze szkoły. Dzień maturalny rozpoczyna się szampańskim śniadaniem u kogoś z klasy, następnie pora na wspólny lunch, wszystkie klasy i nauczyciele. Kolej na wręczenie świadectw. Przed szkołą czekają znajomi. Rodzice wymachują plakatami swoich pociech w wieku dziecięcym…no czas na wybieg. Nauczyciel wywołuje po kolei klasy, które wybiegają na podium, skaczą tańczą przy głośnej muzyce. Każda klasa ma na to minutę, a potem następuje spotkanie z bliskimi.
No i oczywiście uwieńczeniem całego dnia jest parada. Olbrzymie samochody ciężarowe, które młodzież wcześniej przystroiła, krążą po mieście przez około godziny. Na każdej ciężarówce jest disco z obsługą, a młodzież tak szaleje, że tak wielki samochód trzęsie się jak galareta. To się nazywa świętowanie!
Sernik
Składniki: na okrągłą formę o średnicy 27 cm
Spód do sernika
100 g ciastek digestive, zmielonych
40 g chałwy, pokruszonej, u mnie waniliowo pistacjowa
3 łyżki rozpuszczonego masła
Masa chałwowa
150 g pokruszonej chałwy, u mnie waniliowo pistacjowa
150 ml śmietanki
Masa serowa
500 g kremowego twarogu
250 mascarpone
4 jajka
125 ml cukru
2 ½ łyżki ziemniaczanej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
cała masa chałwowa, ostygnięta
250 ml gęstej kwaśnej śmietany + 1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego
Ciastka digestive połącz z masłem i pokruszoną chałwą. Wyłóż formę pergaminem, spód i boki, a następnie wyłóż masę i lekko uklep. Wstaw do lodówki. W małym rondelku podgrzej śmietankę wraz z chałwą. Mieszaj dopóki chałwa się nie rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Pyrzygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzyj twaróg i mascarpone z ziemniaczaną mąką, cukrem i waniliowym ekstraktem. Ucierając dodaj po jednym jajku, a następnie masę chałwową. Wylej masę na spód i wygładź. Piecz sernik na 160ºC termoobieg przez 20 minut ustawiając go na brytfance wypełnionej wodą. Aby forma nie przeciekła owiń ją aluminiową folią. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz sernik jeszcze przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika polej go śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Studź sernik stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij z brytfanki jak woda będzie chłodna. Ostudzony sernik włóż do lodówki na noc. Im lepiej schłodzony tym lepiej będzie się kroić. Gotowy sernik posyp pokruszoną chałwą i pistacjami.
Takim sposobem piekłam również sernik malinowy. Sernik może wyrosnąć trochę ale później opada i jest płaski jak stół.
Polecane przepisy
Tradycyjny sernik świąteczny
Boski serniczek na spodzie brownie z malinowym musem
Prosty przepis na sernik
Sernik dyniowy z orzechami i cynamonem
Tort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Źródło:http://codojedzenia.pl/sernik-chalwowo-pistacjowy