ßßß
SernikSkładniki: na okrągłą formę o średnicy 27 cmSpód do sernika100 g ciastek digestive, zmielonych40 g chałwy, pokruszonej, u mnie waniliowo pistacjowa3 łyżki rozpuszczonego masłaMasa chałwowa150 g pokruszonej chałwy, u mnie waniliowo pistacjowa150 ml śmietankiMasa serowa500 g kremowego twarogu250 mascarpone4 jajka125 ml cukru2 ½ łyżki ziemniaczanej mąki1 łyżeczka waniliowego ekstraktucała masa chałwowa, ostygnięta250 ml gęstej kwaśnej śmietany + 1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego
Ciastka digestive połącz z masłem i pokruszoną chałwą. Wyłóż formę pergaminem, spód i boki, a następnie wyłóż masę i lekko uklep. Wstaw do lodówki. W małym rondelku podgrzej śmietankę wraz z chałwą. Mieszaj dopóki chałwa się nie rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Pyrzygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzyj twaróg i mascarpone z ziemniaczaną mąką, cukrem i waniliowym ekstraktem. Ucierając dodaj po jednym jajku, a następnie masę chałwową. Wylej masę na spód i wygładź. Piecz sernik na 160ºC termoobieg przez 20 minut ustawiając go na brytfance wypełnionej wodą. Aby forma nie przeciekła owiń ją aluminiową folią. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz sernik jeszcze przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika polej go śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Studź sernik stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij z brytfanki jak woda będzie chłodna. Ostudzony sernik włóż do lodówki na noc. Im lepiej schłodzony tym lepiej będzie się kroić. Gotowy sernik posyp pokruszoną chałwą i pistacjami.
Takim sposobem piekłam również sernik malinowy. Sernik może wyrosnąć trochę ale później opada i jest płaski jak stół.Polecane przepisyTradycyjny sernik świątecznyBoski serniczek na spodzie brownie z malinowym musemProsty przepis na sernikSernik dyniowy z orzechami i cynamonemTort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów