ßßß
Składniki na spód:1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów50-80 g ciastek owsianych zmielonych2 łyżki cukru3 łyżki stołowe masła, roztopionegoSkładniki na masę serową:1 szklanka cukru450g sera twarogowego 3-krotnie mielonego450 g mascarpone3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej4 jajka1/2 szklanki śmietany1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 szklanki soku z pomarańczy1 łyżeczka tartej skórki pomarańczykawa cappuccino ( wg uznania )Przygotowanie1.Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.2.Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:) 3. W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.4. Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.5. Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.6. W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.7. Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.8. Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.9. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.



Smacznego:)