Czas na ostatni bożonarodzeniowy przepis. Ponownie będzie to sernik . Tym razem jednak cynamonowy z dodatkiem dżemupomarańczowego. Bardzo smaczne, aromatyczne połączenie. Idealnie pasuje do świątecznej atmosfery. A jutro zapraszam na podróż w czasie. Będziemy buszować po szlacheckich stołach…Spód sernika:160 g jasnych ciastek70 g masłaCiastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa:700 g sera do sernika150 g cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżeczki cynamonu1 łyżka ekstraktu waniliowegodżempomarańczowycukier puderSer mieszamy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowy, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną. Ciastka ułożone na dnie formy smarujemy około 5 mm warstwą dżemupomarańczowego po czym wlewamy masę serową. Sernik pieczemy przez 75-80 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem (możemy skorzystać z jakiegoś szablonu, aby zrobić wzór).