Wykonanie
Uwielbia je moja rodzina, przepisem dzieliłam się również ze znajomymi. Zawsze się udają, no i pasują w zasadzie na każdą okazję: na co dzień, od święta: tego wiosennego i tego zimowego, walentynkowego, marcowego, czerwcowego...itd. Wszystko zależy od wyobraźni, szczypty czegoś wyjątkowego i dekoracji. Ja przedstawiam dzisiaj wersję najprostszą z możliwych: Kruche
Pomarańczowe . Smacznego!Składniki:450 g
mąki pszennej300 g schłodzonego
masła100 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej2
żółtka1 całe
jajkootarta skórka z 1
pomarańczyopcjonalnie dodatkowe 1
jajko do posmarowania
ciasteczek przed wypiekaniemPrzygotowanie:
Mąkę przesiać i dodać pokrojone
masło,
żółtka,
jajko,
cukier oraz skórkę z
pomarańczy.Składniki posiekać nożem lub użyć odpowiedniej (czasem ułatwiającej życie) maszyny. Zagnieść (dość krótko - do połączenia się składników, inaczej
ciastka nie będą kruche).Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Wypoczęte ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm i wyciąć ulubione kształty.Pieczenie:
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je rozmąconym
żółtkiem dla połysku. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termooobieg można sobie darować). Gdy już będą gotowe i ostudzone dekorujemy je lukrem,
cukrem pudrem lub rozpuszczoną
czekoladą. Polecam!