Wykonanie
Kruche
ciasteczka to ulubiony, słodki wypiek moich milusińskich:)Przepisem na te
ciasteczka dzieliłam się już z
Wami na blogu ... na samym początku mojej przygody z blogowaniem.Dla mnie jest to przepis idealny, a
ciasteczka wychodzą pyszne i bardzo kruche.
Dlaczego wracam do tego przepisu? Po pierwsze nie udało mi się poprzednio zrobić ładnych zdjęć, które zachęcałyby do wypróbowania receptury. Po drugie, bardzo lubię je przygotowywać...:)
Przepis, który umieściłam dzisiaj na blogu jest bardzo uniwersalny.
Ciasteczka mogą być
waniliowe,
cytrynowe,
pomarańczowe, czy nawet korzenne. Udają się zawsze i z każdym rodzajem przypraw smakują znakomicie. Świetnie nadają się także na prezent...
Polecam bardzo i pozdrawiam!
Asia ♥Składniki:450 g
mąki pszennej300 g schłodzonego
masła100 g
cukru pudru2 łyżeczki esencji waniliowej lub opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2
żółtka1
jajkoopcjonalnie: 1 rozmącone
jajko do posmarowania
ciasteczek przed wypiekaniemPrzygotowanie:
Mąkę przesiać i dodać pokrojone
masło,
żółtka,
jajko,
cukier oraz esencję
waniliową.Składniki posiekać nożem lub użyć odpowiedniej końcówki robota kuchennego. Zagnieść (dość krótko - do połączenia się składników, inaczej
ciastka nie będą kruche).Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Wypoczęte ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm i wyciąć ulubione kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je rozmąconym
żółtkiem dla połysku.Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Smacznego!