Wykonanie
Ponoć po serniku potrójnie
cytrynowym to najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda? :>

Składniki:Spód:200 g
ciastek Oreo z ciemnym kremem50 g stopionego
masłaMasa
serowo-dyniowa:1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy7 pudełek
śmietankowego serka np. Almette4
jajka1 szklanka
cukru2 tubki
mleka skondensowanego słodzonego1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 płaska łyżeczka
cynamonu4 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:ok. 50-100 g
ciastek Oreo z grubsza pokruszonych
Dynię kroimy w paski i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut - aż
dynia będzie miękka. Po tym czasie
dynię wyjmujemy, obieramy ze skóry i dokładnie blendujemy (ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, co widać na którymś ze zdjęć ;)).Spód
Ciastka Oreo dokładnie mielimy lub ścieramy na tarce. Dodajemy stopione
masło i całość dokładnie mieszamy do uzyskania mokrego pisaku. Wylepiamy tym dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.Masa
serowo-dyniowaWszystkie składniki na masę wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Nie trzeba tego robić mikserem (a jeśli już używacie miksera, to miksujcie tylko do połączenia się składników, żeby nie napowietrzać za mocno masy), można to zrobić drewnianą pałką do ucierania.Gdy składniki będą dobrze połączone - wylać je na przestudzony spód z
ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą noc.Smacznego :)




