Wykonanie
Już się pojawia, jeszcze nie króluje, ale jest; dorodna, pomarańczowa albo żółta, o skórce gładkiej i lśniącej albo matowej, lekko chropowatej ....mogłabym opisywać
dynie bardzo długo. Nie ich piękno jest jednak tematem mojego posta, dzisiaj będzie o serniku.
Ser i
dynia to kombinacja dająca sernik o głębokim smaku, pięknej barwie
szafranu, chociaż bez niego, i kremowej konsystencji; o wszystkie te cechy sernika walczymy piekąc go, a wystarczy dodać
dynię do masy serowej, żeby sernik był właśnie taki.Przygotowanie dyni do sernika nie jest trudne, ale wiadomo, wymaga trochę więcej pracy i wysiłku. Zdecydowanie warto, jakość ciasta jest niepowtarzalna.
Składniki:spód:200g
ciasteczek owsianych, dokładnie rozdrobnionych na proszek100g
masła roztopionegookoło 4-5 łyżek
płatków owsianych1 duża łyżka
cukru brązowegoszczypta
solimasa serowa:300g pulpy dyniowej4
jajka250g
serka ricotta250g
serka mascarpone400-450g
białego serka śmietankowego1 1/2 kubka
cukru1 łyżeczka
cynamonuskórka starta z 1/2
pomarańczysok wyciśnięty z 1
pomarańczyJak zrobiłam:spód:
Ciasteczka - najbardziej lubię Łakotki owsiane - rozdrobiłam, wymieszałam z
płatkami owsianymi,
solą i
cukrem a
potem wymieszałam z
masłem. Formę 26mc wyłożyłam papierem do pieczenia i masę rozłożyłam na spodzie, dokładnie ją dociskając na całej powierzchni. Wychłodziłam całkowicie w lodówce, musi być twarda, żeby nie wymieszała się z masą
serową kiedy będziemy ją wykładać.pulpa z dyni:
Dynię obrałam, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na parze aż była miękka. Kiedy wystygła, zmiksowałam na gładką masę.masa serowa:Wymieszałam wszystkie rodzaje
sera.
Jajka ubiłam z
cukrem, a
potem połączyłam z
serem. Wymieszałam bardzo dobrze. Dodałam startą skórkę z
pomarańczy,
przyprawy i sok, wymieszałam. Dodałam pulpę
dyniową i wymieszałam. Masę wyłożyłam na wychłodzonej i twardej warstwie
spodu.Piekłam w 180'C przez około 60 minut, aż brzeg był złocisty, a środek jaśniejszy i lekko luźny. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam sernik w środku przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dopiero
potem wyjęłam i wystudziłam całkowicie przed podaniem.
Pyszny, kremowy, o głębokim smaku z delikatną nutą
cynamonu i lekkim aromatem dyni, sernik doskonały.