Wykonanie
Sernik latem to konieczność. Tarty i ciasta z
owocami są pyszne, ale nie ma to jak sernik. Jeżeli do niego dodamy
rabarbar, to będzie to ciasto idealne, najlepsze do popołudniowej letniej
kawy czy też na śniadanie, bo w końcu to
biały ser, a
nabiał od rana, przynajmniej według części dietetyków, jak najbardziej wskazany.
Składniki:spód100g
herbatników owsianych, rozdrobnionych na drobne okruszki80g
masła, roztopionegoszczypta
soli500g
białego sera śmietankowego250g
serka ricotta100g
serka mascarponeokoło 1 1/3 kubka
cukru - ilość zależy od upodobań co do słodkości sernikaskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytryny5
jajek2 laski
rabarbaru, pokrojonego na około 1cm kawałki3/4 kubka
cukru brązowegoJak zrobiłam:1. Rozdrobnione
herbatniki ze szczyptą
soli wymieszałam z płynnym
masłem. Formę - tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Mieszaninę
herbatników wyłożyłam na spód formy, rozprowadziłam równo i ubiłam. Wychłodziłam w zamrażalniku, żeby spód był twardy.2.
Rabarbar wrzuciłam do rondelka, zasypałam
cukrem brązowym i na bardzo małym ogniu podgrzewałam, aż
cukier się rozpuścił w soku,
potem gotowałam, aż
rabarbar stał się lekko szklisty. Wyjęłam ostrożnie kawałki
owoców i odłożyłam na talerzyk.3. Zmiksowałam
ser z
ricottą, dodałam
mascarpone i
cukier, jeszcze raz zmiksowałam. Dodawałam po jednym
jajku, cały czas miksując. Dodałam startą skórkę i
sok z cytryny, wymieszać całość. Masę
serową wyłożyłam na twardy spód i wyrównałam.Tuż przed wstawieniem do piekarnika, na wierzchu masy serowej delikatnie ułożyłam kawałki
rabarbaru.4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam sernik przez około 50 minut. Wierzch powinien być złocisty, środek może być delikatnie luźny. Po wyłączeniu piekarnika uchyliłam drzwiczki piekarnika, a sernik zostawiłam w środku na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam i wystudziłam.