Wykonanie
Kto lubi sernik snickers? Uwielbiam batoniki snickers i serniki . Połączenie tych dwóch to absolutnie moje smaki. Dawno zamierzałam upiec sernik snickers i w końcu się zdecydowałam. Sernik jest słodki. Co do tego nie ma wątpliwości przy takiej ilości dulce de leche i
czekolady. Poza tym sernik jest wilgotny, a przede wszystkim smakuje jak snickers. Każdy kawałeczek to mnóstwo kalorii ale i tak ciężko mu się oprzeć. Polecam!

Przepis na sernik snickersSkładniki:Na kwadratową foremkę o
boku 20 cmSpód do sernika100 g
ciastek digestive35 g stopionego
masłaMasa serowa½ kg
twarogu50 ml
cukrumała puszka dulce de leche, około 350 g3 łyżki
masła arachidowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuszczypta
soli3
jajka50 g
gorzkiej czekolady, grubo posiekanejGanaché100 g
czekolady, u mnie 70%
kakao4 łyżki
masła2 łyżki golden
syropu1 łyżka
śmietankiWykonanie:Zmiel
ciastka na proszek i wymieszaj ze stopionym
masłem. Foremkę wyłóż pergaminem, a następnie sypką masą z
ciastek. Dociśnij i włóż do lodówki.Utrzyj
jajka z
cukrem. Dodaj po kolei
twaróg, 100 g dulce de leche,
masło arachidowe,
waniliowy ekstrakt cały czas ucierając. Na koniec wmieszaj
czekoladę.Wyłóż masę
serową na schłodzony spód i wygładź powierzchnię. Zrób parę kleksów z dulce de leche i lekko wciśnij w masę
serową. Zachowaj resztę dulce de leche do polewy. Piecz sernik na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Sernik powinien być sprężysty na środku. Upieczony sernik ostudź.Z podanych składników przygotuj ganaché. Rozpuść
czekoladę,
masło i
syrop w kąpieli
wodnej i wymieszaj ze
śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść dulce de leche. Posmaruj sernik dulche de leche, posyp częścią
orzechów , a na koniec rozprowadź równomiernie ganaché. Całość posyp resztą orzeszków.

Polecane przepisyI znowu mi bosko!Tradycyjny sernik świątecznySernik
dyniowy z
orzechami i
cynamonemTort
serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów