ßßß
Przepis na sernik snickersSkładniki:Na kwadratową foremkę o boku 20 cmSpód do sernika100 g ciastek digestive35 g stopionego masłaMasa serowa½ kg twarogu50 ml cukrumała puszka dulce de leche, około 350 g3 łyżki masła arachidowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka waniliowego ekstraktuszczypta soli3 jajka50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanejGanaché100 g czekolady, u mnie 70% kakao4 łyżki masła2 łyżki golden syropu1 łyżka śmietankiWykonanie:Zmiel ciastka na proszek i wymieszaj ze stopionym masłem. Foremkę wyłóż pergaminem, a następnie sypką masą z ciastek. Dociśnij i włóż do lodówki.Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj po kolei twaróg, 100 g dulce de leche, masło arachidowe, waniliowy ekstrakt cały czas ucierając. Na koniec wmieszaj czekoladę.Wyłóż masę serową na schłodzony spód i wygładź powierzchnię. Zrób parę kleksów z dulce de leche i lekko wciśnij w masę serową. Zachowaj resztę dulce de leche do polewy. Piecz sernik na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Sernik powinien być sprężysty na środku. Upieczony sernik ostudź.Z podanych składników przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę, masło i syrop w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść dulce de leche. Posmaruj sernik dulche de leche, posyp częścią orzechów , a na koniec rozprowadź równomiernie ganaché. Całość posyp resztą orzeszków.
Polecane przepisyI znowu mi bosko!Tradycyjny sernik świątecznySernik dyniowy z orzechami i cynamonemTort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów