Wykonanie
Mało co umie poprawić mi humor, tak szybko i tak skutecznie jak...
czekolada! A co dopiero, gdy są to aż 3 tabliczki na raz? :-)) Serniczek, serniczunio, serniczątko czyli maleństwo z ledwie pół kilograma
sera, ale jakże charakterne! Aż chce sie powiedzieć, że w małym ciele wielki duch!:-) 300g dobrej jakościowo
czekolady robi swoje - nadaje ton. Sernik jest z tych cięższych, zwartych, mazistych, bardziej w stylu amerykańskim niźli rodzimym.Na polepszenie nastroju, dla wszystkich zawiedzionych pogodą Majówkowiczów, będzie jak znalazł.:-) Taka dawka
kakao musi zdziałać cuda!
Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:masa serowa:500g
sera na serniki250g
czekolady deserowej lub gorzkiej do masy110g
cukru2 duże
jaja1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliispód:180g
herbatników digestive70g roztopionego
masła1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonupolewa:50g
gorzkiej czekolady2 łyżki wrzątkuWykonanie:masa serowa:2 stugramowe i pół tabliczki
czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.
Ser i
cukier wkładamy do misy miksera i krótko ucieramy. Wbijamy po jednym
jaju, nie przerywając mieszania. Wsypujemy
mąkę i wlewamy ekstrakt
waniliowy. Na końcu dodajemy
czekoladę. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.spód:Dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.
Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da i powstałe w ten sposób okruszki łączymy z roztopionym
masłem i
cynamonem.
Herbatnikową masą wylepiamy spód tortownicy, lekko dociskając ją do dna. Teraz wkładamy tortownicę na ca 20 minut do lodówki, by spód stężał. Po tym czasie wykładamy na niego masę
serową. Wygladzamy wierzch. Tortownicę z zawartością wkładamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia, które wypełniamy
wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160C.polewa:Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki
czekoladę. Wlewamy
wodę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się
czekolady i połaczenia składników. Ciepłą polewą smaryjemy lekko przestudzony sernik.Uwagi:Gęstość masy serowej pozwala na przygotowanie sernika w wersji bez
spodu, więc spokojnie można z niego zrezygnować.
Życzę Wam Smacznego! :-)