ßßß Cookit - przepis na Sernik Czekoladowy z Cynamonowym Spodem lub Bez

Sernik Czekoladowy z Cynamonowym Spodem lub Bez

nazwa

Wykonanie

Mało co umie poprawić mi humor, tak szybko i tak skutecznie jak... czekolada! A co dopiero, gdy są to aż 3 tabliczki na raz? :-)) Serniczek, serniczunio, serniczątko czyli maleństwo z ledwie pół kilograma sera, ale jakże charakterne! Aż chce sie powiedzieć, że w małym ciele wielki duch!:-) 300g dobrej jakościowo czekolady robi swoje - nadaje ton. Sernik jest z tych cięższych, zwartych, mazistych, bardziej w stylu amerykańskim niźli rodzimym.
Na polepszenie nastroju, dla wszystkich zawiedzionych pogodą Majówkowiczów, będzie jak znalazł.:-) Taka dawka kakao musi zdziałać cuda!
Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
masa serowa:
500g sera na serniki
250g czekolady deserowej lub gorzkiej do masy
110g cukru
2 duże jaja
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
spód:
180g herbatników digestive
70g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
polewa:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki wrzątku
Wykonanie:
masa serowa:
2 stugramowe i pół tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Ser i cukier wkładamy do misy miksera i krótko ucieramy. Wbijamy po jednym jaju, nie przerywając mieszania. Wsypujemy mąkę i wlewamy ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy czekoladę. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
spód:
Dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da i powstałe w ten sposób okruszki łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Herbatnikową masą wylepiamy spód tortownicy, lekko dociskając ją do dna. Teraz wkładamy tortownicę na ca 20 minut do lodówki, by spód stężał. Po tym czasie wykładamy na niego masę serową. Wygladzamy wierzch. Tortownicę z zawartością wkładamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160C.
polewa:
Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i połaczenia składników. Ciepłą polewą smaryjemy lekko przestudzony sernik.
Uwagi:
Gęstość masy serowej pozwala na przygotowanie sernika w wersji bez spodu, więc spokojnie można z niego zrezygnować.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/05/sernik-czekoladowy-na-cynamonowym.html