ßßß
Składniki:60 g rozpuszczonego masła250 g owsianych ciasteczek czekoladowych225 g twarogu chudego200 g cukru3 jajka425 g przecieru z dyni1 łyżeczka ekstraktu z wanilii½ łyżeczki przyprawy do placka dyniowego¼ łyżeczki soli100 g posiekanej gorzkiej czekolady100 g śmietany kremówki55 g posiekanej mlecznej czekolady (opcjonalnie)30 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę o średnicy 23 cm. W misce wymieszać stopione masło i pokruszone ciasteczka. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec przez 5 minut. Wystudzić na kratce.Mikserem wymieszać twaróg z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, na niskiej prędkości. Dodać przecier z dyni, wanilię, przyprawę i sól. Przelać masę na podpieczony spód.
Piec około 40 minut, aż masa zetnie się w środku. Ostudzić na kratce przez godzinę.Do miski wlać kremówkę i gorzką czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miska nie może dotykać wody). Pozwolić masie delikatnie przestygnąć, a następnie polać czekoladą upieczony sernik. Schładzać przez godzinę. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc). Można zrobić szlaczki z mlecznej czekolady.
/wydrukuj przepis/