Wykonanie
Początkowo bardzo bałam się serników, a to za sprawą jednego totalnie zepsutego.
Potem jednak odważyłam się i już wiem, że potrafię. Teraz wyszukuję różne przepisy i próbuję. W tym przypadku wzorowałam się na tym oto przepisie.

Składniki:60 g rozpuszczonego
masła250 g owsianych
ciasteczek czekoladowych225 g
twarogu chudego200 g
cukru3
jajka425 g przecieru z dyni1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii½ łyżeczki
przyprawy do placka
dyniowego¼ łyżeczki
soli100 g posiekanej
gorzkiej czekolady100 g
śmietany kremówki55 g posiekanej
mlecznej czekolady (opcjonalnie)30 g
śmietany kremówki (opcjonalnie)

Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę o średnicy 23 cm. W misce wymieszać stopione
masło i pokruszone
ciasteczka. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec przez 5 minut. Wystudzić na kratce.Mikserem wymieszać
twaróg z
cukrem, a następnie dodawać po jednym
jajku, na niskiej prędkości. Dodać przecier z dyni,
wanilię,
przyprawę i
sól. Przelać masę na podpieczony spód.

Piec około 40 minut, aż masa zetnie się w środku. Ostudzić na kratce przez godzinę.Do miski wlać kremówkę i
gorzką czekoladę. Rozpuścić w kąpieli
wodnej cały czas mieszając (miska nie może dotykać
wody). Pozwolić
masie delikatnie przestygnąć, a następnie polać
czekoladą upieczony sernik. Schładzać przez godzinę. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc). Można zrobić szlaczki z
mlecznej czekolady.

/wydrukuj przepis/