Wykonanie
Klasyczny sernik, pyszny i prosty … z dodatkiem
czekolady i świeżych
owoców pachnących jeszcze latem.
Składniki spód:150 g
herbatników1 łyżka miękkiego
masłaSkładniki mas serowa:1,2 kg tłustego
twarogu dobrej jakości5
jajek1 1/3 szklanka
cukru½ szklanki
śmietany kremówki 30%2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliSkładniki polewa:100 g
mlecznej czekolady50 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30%Dodatkowo:150 g
malin150 g
borówekWykonanie:Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (bez termoobiegu).Do malaksera przekładamy
herbatniki i
masło. Miksujemy do czasu uzyskania konsystencji sypkiego piasku. Rozdrobnione
ciastka przekładamy do tortownicy i za pomocą łyżki wyrównujemy i dociskamy tworząc spód. Odstawiamy do lodówki.
Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka miksujemy z
cukrem do czasu uzyskania jasnej masy. Do masy serowej dodajemy ekstrakt z
wanilii,
śmietanę oraz
jajka z
cukrem. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy
mąkę i ponownie miksujemy.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją w
trzech partiach do masy serowej. Miksujemy za każdym razem do czasu połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy na
ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.Połamaną
czekoladę razem ze
śmietaną umieszczamy w misce. Miskę ustawiamy na garnku z lekko gotującą się
wodą tak, aby spód miski nie dotykała lustra
wody. Mieszamy i odstawiamy na chwile do przestygnięcia. Sernik polewamy
czekoladą i dekorujemy
owocami.Smacznego!