Wykonanie
Pozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i
czekoladą, dziś
bananowe na
czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i
bitą śmietaną. Pycha! :)
Składniki (na 8-9 sztuk):100 g
czekoladowych herbatników lub markiz40 g roztopionego
masłaMasa serowa1 kostka (250 g)
twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego1/4 szklanki kwaśnej
śmietany2 duże łyżki
cukru1
jajko1 duży
banan1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliDodatkowo:
Płatki czekoladoweŚmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml
Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione
masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut.Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (
banana dokładnie rozdrabniamy widelcem), dodajemy
płatki czekoladowe lub pokrojoną w drobną kostkę
czekoladę (polecam gorzką!) i mieszamy wszystko dokładnie ręcznie bądź przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut.Po upieczeniu chłodzimy.Przed podaniem ubijamy
śmietanę kremówkę - ja ubiłam bez dodatku
cukru, ale możecie dodać trochę
cukru pudru.Smacznego :)