Wykonanie
Serników nigdy za wiele ;) Jedziemy z kolejnym! Nie wiem czy Wam również, ale mi masa krówkowa ewidentnie kojarzy się z Wielkanocą :) Może za sprawą mazurka kajmakowego, którego co roku przyrządza moja teściowa? Tym razem ja też chciałam zrobić coś
krówkowego :) Żeby nie było za nudno – z dodatkiem solonego
masła orzechowego z chrupiącymi, malutkimi orzeszkami i
czekoladą :) Kajmak,
orzechy,
czekolada – idealnie się komponują w całość! Sernik podobnie jak ten z gęstym sosem z
wiśni, jest delikatny i kremowy. Być może nadużywam tego stwierdzenia, ale co tam – rozpływa się w ustach :) Spód zawdzęczam Kwestii Smaku, a masa serowa podpatrzona na Moje Wypieki .
Składniki: na tortownicę o średnicy około 24 cmSpód:250g
herbatników Digestive100 g
mlecznej czekolady50 g
masła1 czubata łyżka
masła orzechowego (użyłam typu crunchy)Masa serowa:750 g
twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajkapół szklanki
śmietany kremówki400 g kajmaku1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejPolewa:150 g kajmaku100 ml
śmietanki kremówki2 czubate łyżki
masła orzechowego (typ crunchy)
Płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Spód:
Ciastka dokładnie kruszymy (tłuczkiem, w melakserze lub blenderem).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej razem z
masłem orzechowym.
Masło rozpuszczamy. Wszystko dodajemy do
ciastek. Dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Masą wykładamy na spód i boki (około 4 cm) tortownicy. Dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.Masa serowa:
Twaróg miksujemy z
cukrem na gładką masę. Po kolei wbijamy całe
jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy ekstrakt z
wanilii. Dodajemy kremówkę,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę
serową miksujemy z
kajmakiem (400g).Piekarnik nagrzewamy do 175 ºC. Pieczemy około 1 godziny. Gdyby sernik za mocno się rumienił możemy go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc.Polewa: wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Gdy się połączą i chwilę przestygną wylewamy na ostudzony sernik.
Płatki migdałowe podrażamy na suchej patelni. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Przyozdabiamy nimi sernik. U mnie po obwodzie :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)