Wykonanie

Chcąc zrelaksować się przed weekendem zrobiłam deser który chodził już za mną od dawna.Semifreddo pozwala komponować swoje smaki, nie potrzeba do jego wykonania maszyny do
lodów, pięknie się prezentuje no i smakuje niebiańsko. Jest to deser w przygotowaniu ekspresowy ale na efekt końcowy musimy poczekać kilka godzin:(Jest jeden minus ma bardzo dużo kalorii:))


Składniki:300ml
śmietany kremówki 30%4
jajka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegotabliczka
białej czekolady1 szklanka pokruszonych niezbyt drobno
ciasteczek amarettiszczypta
soliPrzygotować 3 miski.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywna pianę - odłożyć miskę.Kremówkę ubić w osobnej misce na sztywno.
Żółtka wraz z
cukrem ubić do osiągnięcia białego kremu. Ja mieszałam
żółtka w metalowej misce nad garnkiem z gorącą
wodą, należy uważać aby
żółtka się nie ścięły - ma powstać puszysty krem.Chwilkę poczekać aby masa z
żółtek ostygła, następnie przelać ją do ubitej kremówki i miksować na wolnych obrotach do połączenia mas.Do powstałej masy dodać 1 szklankę pokruszonych
ciasteczek amaretti i drobno pokrojoną
białą czekoladę - wymieszać.Na końcu dodać pianę z
białek i bardzo delikatnie wymieszać.Powstały delikatny krem przelać do foremki wyłożonej folią (ja dałam do silikonowej) i umieścić w zamrażarce na przynajmniej 2-3h.Smacznego:)