Wykonanie
Jaki jest idealny suflet czekoladowy? Delikatny, lekki, o konsystencji czekoladowej pianki lub musu. Mokry, ale nie płynny (to nie chocolate lava
cake ;-). Podobno łyżeczka włożona w środek powinna powoli opadać... Z najprostszych składników, bez dodatku
masła i
mąki. Nie jest trudny w wykonaniu, wystarczy trzymać się ściśle poniższego przepisu. Pięknie rośnie, nawet do 3 cm ponad ramekin. Należy go podawać natychmiast. Jedna reguła: suflet nie może na nas czekać, to my czekamy na suflet! Wcześniej przygotuj wszystkie potrzebne miseczki, ubijaczki, a składniki doprowadź do temperatury pokojowej. Przeczytaj notkę o prawidłowym ubijaniu
białek do otrzymania miękkich wierzchołków ('soft peaks'). Zachwyć swoich najbliższych!Składniki na 4 suflety:140 g
gorzkiej czekolady, posiekanej90 ml
śmietany kremówki 36%2,5 łyżki
cukru3
jajka, w temperaturze pokojowej1 łyżka
rumu lub ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliPrzygotować 4 ramekiny o pojemności ok. 180 ml każdy. W środku wysmarować je dokładnie (po same górne brzegi, co ważne)
masłem o temperaturze pokojowej, wysypać drobnym lub granulowanym
cukrem. Nadmiar
cukru strzepać. Odłożyć.Piekarnik rozgrzać do 200ºC.W garnuszku z grubszym dnem umieścić
śmietanę kremówkę,
cukier,
rum. Zagotować, zdjąć z palnika, natychmiast wsypać posiekaną
czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką, do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (
czekolada powinna się całkowicie roztopić). Wystudzić do letniej temperatury.Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka dodać do letniego sosu
czekoladowego (ganache) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Masa czekoladowa powinna być płynna i lekko opadać z rózgi.W oddzielnym metalowym lub szklanym naczyniu ubić
białka ze szczyptą
soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji. Prawie - nie mogą być całkowicie sztywne. Powinny uformować miękkie wierzchołki (' soft peaks '), czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do góry powinny tworzyć opadające miękkie wierzchołki (kształt haczyka).1/3 ubitych
białek wmieszać do sosu
czekoladowego, by go rozrzedzić. Następnie dodać do niego resztę
białek i delikatnie wymieszać szpatułką, by połączyły się z masą. Nie mieszać zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie. Przestaję mieszać, gdy masa ma jednolity kolor.Przygotowaną masę sufletową przelać do ramekinów, napełniając je całkowicie (2 - 3 mm od górnej krawędzi ramekina). Włożyć do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180ºC (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzaniem góra - dół). Piec około 15 minut (bez termoobiegu odrobinę dłużej).Gorące suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć pudrem i natychmiast podawać. To naturalne, że po około 5 - 10 minutach suflety lekko opadną (dlatego zawsze podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika). Wtedy wystają około 1 cm ponad ramekiny.Smacznego :-).
Po kilku minutach poza piekarnikiem opadają... dlatego suflety podajemy od razu z piekarnika na stół :-).
Źródło inspiracji (przepis zmodyfikowany) - Bon Appetit Magazine .