Wykonanie
Przepis na sernik
dyniowy z
polewą czekoladowąZ tego przepisu dowiesz się:– Jak upiec sernik dyniowy?– W jaki sposób przygotować
dynię do sernika?– Jak przygotować spód sernika z
herbatników typu Petit Beurer?– Co zrobić aby sprawdzić czy sernik jest już upieczony?Jak zapewne wiecie czytając nasz blog, uwielbiamy sernik. Często staramy się eksperymentować w kuchni aby finalnie osiągnąć sernik w niecodziennym wydaniu. Efektem takich eksperymentów jest sernik
dyniowy, który opracowaliśmy w drodze połączenia kilku różnych przepisów znalezionych na Przepisy.pl . Szczerze polecamy każdemu taką formę eksperymentów ponieważ na końcu możecie osiągnąć swój, niecodzinny przepis.Tak też wyszło podczas tworzenia sernika
dyniowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę w kwestii osiągniętego smaku oraz ciekawej fakturze masy serowej, która powstała z połączenia
dynii i
sera.

Spód do sernika :200 g
herbatników typu Petit Beurer100 g rozpuszczonego
masła1/2 łyżeczki
cynamonuMasa serowa:550 g pieczonej dyni (przepis poniżej)1 kg
twarogu śmietankowego na sernik250 g
serka mascarpone3
jajka220 g
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego1 opakowanie
cukru waniliowego lub opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
mąki ziemniaczanejPolewa:200 ml
śmietany 30 %200 g
czekolady mlecznejPrzygotowanie:Na początku przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.Spód oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.Spód:
Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wsyp do blendera kielichowego. Możesz też użyć blendera ręcznego. Zmiel na drobny piasek. Przesyp do miseczki i dodaj
cynamon oraz rozpuszczone
masło. Połącz w jednolitą masę. Wyłóż równomiernie we wcześniej przygotowanej tortownicy.
Dynia do masy serowej:
Dynię umyj, pokrój na paski razem ze skórką. Usuń pestki i ułóż skórką do dołu na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (czas jest zależny od wielkości pasków). W trakcie pieczenia
dynia może się delikatnie przypiekać. Przykryj ją wtedy folią aluminiową.
Dynia jest upieczona w momencie, gdy wbity widelec w miąższ gładko odchodzi. Gdy już będzie miękka, wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Upieczony miąższ oddziel od skórki i zblenduj na gładkie puree. Konsystencja puree zależy od rodzaju dyni. Jedne są bardziej wodniste- wtedy odcedź nadmiar
wody za pomocą gazy, inne są dość mięsiste i nie wymagają dodatkowych czynności.Masa serowa:Puree z dyni połącz z
twarogiem oraz z
serkiem mascarpone za pomocą miksera. Kolejno dodaj
jajka,
cukier waniliowy,
budyń (proszek),
cukier oraz
mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Tak przygotowaną masę
serową wylej na wcześniej przygotowany spód.Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piecz bez użycia termoobiegu, tylko góra- dół) przez 70 minut. Czas wypieku może być krótszy bądź dłuższy i zależy od piekarnika.Jeżeli sernik będzie się za bardzo rumienił od góry przykryj go folią aluminiową. Pamiętaj, aby sernika nie sprawdzać patyczkiem. Zamiast tego, aby dowiedzieć się czy sernik jest już gotowy delikatnie poruszaj tortownicą. Kiedy masa przestanie być galaretowata to znaczy, że sernik jest juz dobry, wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.Gdy sernik będzie już zimny zdejmij obręcz i wstaw do lodówki.PolewaDo rondelka wlej
śmietanę i podgrzej na małym ogniu (nie gotuj). Do ciepłej
śmietany pokrusz
czekoladę i mieszaj pomalutku, aż
czekolada się rozpuści i powstanie jednolity
krem czekoladowy. Nie doprowadź do wrzenia.Tak przygotowaną polewę wylej na sernik i udekoruj według uznania.Sernik jest gotowy do spożycia kiedy polewa zastygnie. Aby przyspieszyć proces można włożyć sernik do lodówki.Wypróbuj inne przepisy na sernik z naszego bloga:Sernik z
serków homogenizowanychSernik z
jeżynami na zimnoSernik z dodatkiem
mascarpone i polewą karmelową