Wykonanie
Dzień dobry! Dzisiaj miałam ochotę na pieczenie muffinków. Piekłam kiedyś mufffinki z
ananasem i
marchewką i z doświadczenia wiem, że takie muffinki nie wymagają zbytnio dużo
cukru do pieczenia, nie mniej są smaczne i słodkie od
cukru zawartego w ananasie i
marchewce. Te pyszne muffinki moje najmłodsze dziecko bardzo lubi na śniadanie, a ja z czystym sumieniem chętnie mu je serwuję. Upiekłam muffinki na
kokosowym oleju. Do pieczenia używam często bezzapachowego
oleju ekologicznego
oleju kokosowego, w tym wypadku aby podkreślić
ananasowy smak muffinków.
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy. Poza tym świetna alternatywa zamiast
masła.

Składniki: na 12 muffinków70 g orkiszowej
mąki, pełnoziarnistej150 g dl
mąki pszennej40 g
kokosowych wiórków80 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
marchewka – 50 g, starta drobno na tarce250 g
ananasa, drobno pokrojonego2
jajka150 ml
kokosowego oleju lub normalnego
olejuDo posmarowania100 g
serka philadelphia50 g
masła3 łyżki
cukru pudrucynamon do posypania

Użyłam świeżego
ananasa, który był bardzo soczysty. Używając
ananasa z puszki, wykorzystaj również sok. Drobno pokrojony
ananas wymieszaj z rozpuszczonym
kokosowym olejem i
jajkami. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, które następnie połącz delikatnie z mokrymi. Napełnij masą muffinkowe papilotki umieszczone w muffinkowej formie do pieczenia dla zachowania formy. Piecz muffinki na 175ºC na termoobiegu w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Utrzyj
serek z
masłem i
cukrem pudrem i posmaruj ostudzone muffinki.Polecane przepisyDomowa granola
orzechowo kokosowa
Dyniowe scones na śniadanieSztormowy poniedziałek i scones z
batatamiKanapki z
groszkowym pesto i
feta