ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i ananasem
Składniki :
Polewa:
125 g śmietankowego serka typu Philadelphia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
Ciasto:
300 g startej na drobno marchwi
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100 g pokrojonego na drobno ananasa świeżego bądź z puszki
½ szklanki rodzynek
5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
2 szklanki mąki pszennej typu 450 lub mąki żytniej
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Polewa:
Serek wraz z cukrem pudrem oraz masłem ucierać za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie wstawić polewę do lodówki do stężenia.
Ciasto:
Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Stopniowo dodawać partiami olej dalej ubijając.
Do masy dodać marchew, rodzynki, posiekane orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia cały czas mieszając aż do połączenia się składników.
Masę przelać do małej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się przypiekać, wówczas można przykryć go folią aluminiową.
Na przestudzone ciasto nałożyć równomiernie polewę za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki na minimum
2 godziny.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-marchewkowe.html