Wykonanie
Wypróbowałam alternatywny przepis na puszyste brioszki nadziewane
makiem . Jak dotąd nigdy nie mieszałam suchych
drożdży bezpośrednio z
mąką bez uprzedniego rozpuszczenia ich w
mleko czy też w wodzie. Kiedyś więc musi być pierwszy raz. O dziwo brioszki wyszły super puszyste. Uwielbiam
drożdżowe z
makiem, a te brioszki po prostu rozpływają się w ustach. Nawet ta niesamowita ilość
masła nie zdołała mnie przerazić. Pychotka!

Składniki: na 16 brioszek
Ciasto drożdżowe450 g
mąki14 g
suszonych drożdży60 g
trzcinowego cukru250 g
serka ricotta3
żółtka250 g
masła, u mnie soloneNadzienie z
maku200 g
maku, mielonego z paczki150 ml
mleka50 g
masła50 g
trzcinowego cukru2 czubate łyżki
miodu1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktuszczypta
cynamonuskórka otarta z jednej
limonki + 1 łyżka soku50 g
suszonej żurawiny2
białkaDo dekoracji
Lukier z
cukru pudru (150 g
cukru pudru + 2 łyżki
wody)prażone
laskowe orzechy do posypania

Przygotuj nadzienie z
maku. Zalej zmielony
mak z paczki
mlekiem na 20 minut. na patelni rozpuść
masło,
cukier,
miód. Dodaj
wanilię i
cynamon, wymieszaj. Dodaj teraz
mak,
żurawinę, otartą skórkę i
sok z limonki i smaż przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Ubij pianę z
białek i wymieszaj z masą.Wymieszaj suche
drożdże z
mąką i
cukrem. Dodaj po kolei
ricottę,
żółtka i
masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka
razy jak kopertę, przykryj i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozprowadź równomiernie nadzienie. Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm.
Zwiń każdy pasek w miarę luźno i ułóż brioszki w foremce wyłożonej pergaminem, z lekkimi odstępami. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej), przykręć
potem piekarnik do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ostudź broszki. Utrzyj
cukier puder na
lukier, polukruj brioszki i posyp posiekanymi
orzechami.

Polecane przepisyMaślane bułeczki z
borówką i dulce de lecheBułeczki z
jagodami odrywane
Ciasteczka owsiane z
kardamonemBułeczki
cynamonowe z
dyniowym nadzieniem