ßßß Cookit - przepis na Puszyste brioszki nadziewane makiem

Puszyste brioszki nadziewane makiem

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam alternatywny przepis na puszyste brioszki nadziewane makiem . Jak dotąd nigdy nie mieszałam suchych drożdży bezpośrednio z mąką bez uprzedniego rozpuszczenia ich w mleko czy też w wodzie. Kiedyś więc musi być pierwszy raz. O dziwo brioszki wyszły super puszyste. Uwielbiam drożdżowe z makiem, a te brioszki po prostu rozpływają się w ustach. Nawet ta niesamowita ilość masła nie zdołała mnie przerazić. Pychotka!
Składniki: na 16 brioszek
Ciasto drożdżowe
450 g mąki
14 g suszonych drożdży
60 g trzcinowego cukru
250 g serka ricotta
3 żółtka
250 g masła, u mnie solone
Nadzienie z maku
200 g maku, mielonego z paczki
150 ml mleka
50 g masła
50 g trzcinowego cukru
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu
szczypta cynamonu
skórka otarta z jednej limonki + 1 łyżka soku
50 g suszonej żurawiny
2 białka
Do dekoracji
Lukier z cukru pudru (150 g cukru pudru + 2 łyżki wody)
prażone laskowe orzechy do posypania
Przygotuj nadzienie z maku. Zalej zmielony mak z paczki mlekiem na 20 minut. na patelni rozpuść masło, cukier, miód. Dodaj wanilię i cynamon, wymieszaj. Dodaj teraz mak, żurawinę, otartą skórkę i sok z limonki i smaż przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą.
Wymieszaj suche drożdże z mąką i cukrem. Dodaj po kolei ricottę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy jak kopertę, przykryj i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozprowadź równomiernie nadzienie. Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Zwiń każdy pasek w miarę luźno i ułóż brioszki w foremce wyłożonej pergaminem, z lekkimi odstępami. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej), przykręć potem piekarnik do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ostudź broszki. Utrzyj cukier puder na lukier, polukruj brioszki i posyp posiekanymi orzechami.
Polecane przepisy
Maślane bułeczki z borówką i dulce de leche
Bułeczki z jagodami odrywane
Ciasteczka owsiane z kardamonem
Bułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniem
Źródło:http://codojedzenia.pl/puszyste-brioszki-nadziewane-makiem