Wykonanie
Drożdżowe rogaliki z
dynią o nadzieniu
orzechowo -
dyniowym

Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z
ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni
masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-).
Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już je na fanpage smykwkuchni. Piękny
słoneczny,
pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni,
masła, i
masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę.Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany!Dzień dobry!

SKŁADNIKI NA
CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI
DYNIOWE:- 1 kg
mąki pszennej tortowej- 4
żółtka- 3
białka- szklanka
cukru- 1/2 szklanki
mleka- kostka
masła- 1/2 szklanki puree z dyni green- 1/2 łyżeczki
cynamonu- paczka
drożdży świeżych- 2 łyżki
miodu

wykonanie:-
mąkę wysyp do miski- zrób dołeczek, pokrusz do niego
drożdże, dodaj 2 łyżki
cukru i ciepłe
mleko, wymieszaj z częścią
mąki na gęstą papkę, pozostaw na 20 minut, rozczyn w tym czasie podwoi objętość-
mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni,
miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką-
jajka roztrzep trzepaczką- zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę
mleka,
jajka,
cukier i masę z
masłem-
ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy ;-)- odstawiamy w ciepłe miejsca ja zawsze, stawiam na kocu, i zawsze w miejscu gdzie nikt nie chodzi, nie ma przeciągów itd. Ma sobie spokojnie rosnąć przez 40 minut.

NADZIENIE
DYNIOWO -
ORZECHOWE DO ROGALIKÓW
DROŻDŻOWYCH:- 4 czubate łyżki puree z pieczonej dyni Green- 2 łyżki
masła roztopionego gorącego- 1/3 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżka
miodu- 4 łyżki
masła orzechowego, ja użyłam
marki Primavika
masło orzechowe bez konserwantów i ulepszaczy jest idealne, są w nim zmielone
orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje- 2 łyżki
brązowego cukruWszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym
masłem, na gładką masę.


Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą
orzechowo-
dyniową. i kroimy na ósemki, rolujemy w rogaliki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Odstawiamy na 15 minut.Wstawiamy do pieca. 165 stopni 25-30 minut.


Smacznego Kochani!Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu!Pozdrawiam i zapraszam na Instagrama Smyk_W_kuchni lub #smykwkuchniFacebook SmykWKuchni